Zapiekanka warzywna | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2012/05/22

Zapiekanka warzywna

Składniki na ok. pięć porcji:

  • Ziemniaki - trzy średnie sztuki
  • Cebula - dwie sztuki
  • Cukinia - jedna duża sztuka
  • Papryka - dwie sztuki
  • Pomidor - pięć sztuk
  • Czosnek - cztery ząbki
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Ser żółty - ok. 200 g
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano, zioła prowansalskie;

 

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki - wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać łyżką oleju rzepakowego i posolić - wymieszać.
  • Tak przygotowane ziemniaki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok. 40 minut (naczynie pozostawić otwarte!).
  • Gdy ziemniaki będą się piekły, zajmujemy się pozostałymi warzywami - cebulę drobno kroimy i dusimy na niewielkiej ilości wody (bez tłuszczu!) do miękkości.
  • Gdy cebula będzie miękka dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinie, czosnek i pomidory - wszystko dusimy do miękkości.
  • Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy do smaku.
  • Upieczone ziemniaki polewamy przygotowanym sosem, dodajemy również starty na grubych oczkach ser - wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy ponownie do piekarnika na 10 minut.

 Wartość odżywcza jednej porcji:

  • Energia: 245 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcz: 11 g
  • Węglowodany: 24 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g
  • Cholesterol: 28 mg

Zapiekanka warzywna jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, cynku, magnezu, potasu;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B6;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

8 komentarzy:

  1. Na pewno wypróbuję ten przepis :) W ogóle bardzo podoba mi się taka kuchnia - pizzerinki, hamburger, zapiekanki... ;) A wszystko ZDROWE :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze zastanawiam się ile to jest przypraw "do smaku" :P Czy szczypta, dwie, łyżka, podstawka... Zależy kto jaki ma smak. Tu raczej nie żałowałem i smak był :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, nigdy nie podaję konkretnej ilości - w końcu każdy ma inny smak :) A w przypadku takich dań przypraw nie warto żałować.

      Usuń
  3. mam pytanie, jaki ser będzie najmniej kaloryczny abym mogła go dać na wierzch warzyw? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jutro będę robić tą zapiekanke mam akurat zółty ser więc na pewno na pewno sobie nie odmówie tych pyszności :) U mnmie ta zapiekanka raczej będzie na 3 porcje hihi xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna zapiekanka. To jest prawdziwy hit. Uwielbiam takie smaki ale zawsze tego typu zapiekanki robiłam z mięsem i nie było w nich tyle warzyw. A tu takie cudeńko. Dziękuje za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń