Kurczak pieczony w panierce z pomidorami | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2018/06/06

Kurczak pieczony w panierce z pomidorami

Pyszny filet z kurczaka w delikatnej słonecznikowej panierce, rozpływającym się pomidorze i ciągnącym serze. Obiad pierwsza klasa!


Składniki na 4 porcje:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki bułki tartej pełnoziarnistej
  • łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • łyżka płatków suszonej cebuli
  • 1 pomidor
  • kula mozzarelli
  • sól, pieprz, oregano, bazylia


Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj nasiona słonecznika z bułką tartą, płatkami drożdżowymi i suszoną cebulą.
  • Piersi przekrój wzdłuż i lekko rozbij.
  • Naczynie natrzyj odrobiną oleju za pomocą pędzelka.
  • Mięso oprósz solą, pieprzem, bazylią i oregano. Rozłóż mięso w naczyniu tak aby była jedna warstwa.
  • Na filety wyłóż panierkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 15 minut. 
  • Pomidora sparz we wrzątku i zdejmij skórkę - pokrój w kosteczkę. Mozzarellę posiekaj na mniejsze kawałki. 
  • Wyłóż na pierś odsączonego z nadmiaru soku pomidora, na to wyłóż mozzarellę. Piecz przez kolejne 15 minut.


Wartość odżywcza kurczaka pieczonego w panierce z pomidorami:

  • Energia: 313 kcal
  • Białko: 42 g
  • Tłuszcz: 13 g
  • Węglowodany: 6 g
  • Błonnik pokarmowy: 1 g

Kurczak w panierce z pomidorem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, cynku;
  • Witamin: A, E, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Masz dosyć zbędnych kilogramów? Chcesz schudnąć i nie wiesz od czego zacząć? Pobierz teraz moich 15 Najlepszych Przepisów na "Odchudzające Słodycze" (chrupiące ciasteczka, szybkie koktajle, wyborne desery). Tak! Teraz możesz zajadać się tymi pysznościami i jednocześnie chudnąć. Twoja wymarzona, szczupła sylwetka czeka na Ciebie. Do dzieła!

3 komentarze:

  1. Mmmm brzmi i wygląda pysznie. Już wiem co przygotuję na niedzielny obiad. Dziękuję za wszystkie przepisy, są rewelacyjne i bardzo często z nich korzystam. Ten blog to moja podręczna książka kucharska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pszepyszne! Robiłam ☺ zresztą od 3 miesięcy korzystam i testuję. Czasem coś zamieniam, bo niestetety nie wszystko mogę jeść. Pozdrawiam autorkę ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, musze wyprobowac :) Czy uzywa Pani robota kuchennego i moglaby Pani jakis polecic bo planuje zakup. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń