Zapraszam na pstrąga z mango! Podałam go z kaszą jaglaną i brokułami ugotowanymi na parze, skropionymi odrobiną oleju sezamowego i "sokiem" z mango.
Składniki:
- Filet pstrąga łososiowego - ok. 120g
- Mango - 1/2 sztuki
- Szczypiorek
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Osuszoną rybę oprósz solą i pieprzem.
- Ugrilluj na patelni do grillowania po 5 minut z każdej strony.
- Przełóż na talerz i obsyp posiekanym w kostkę mango oraz szczypiorkiem.
Wartość odżywcza pstrąga z mango:
- Energia: 298 kcal
- Białko: 24g
- Tłuszcz: 12g
- Węglowodany: 23g
- Błonnik pokarmowy: 3g
Pstrąg z mango jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza;
- Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Wygląda bardzo słonecznie :)
OdpowiedzUsuńLubię takie danie, ale ostatnio mam pecha do mango. Kupiłam 2 w rożnych sklepach wewnątrz były czarne :(
OdpowiedzUsuńOj :( Nigdy jeszcze tak mi się nie trafiło
UsuńWitam Pani Paulino, ciekawa jestem co Pani sądzi nt tego co głosi P. Przyjemska "niebezpieczne zboża". Bynajmniej nie piszę tego robiąc jej reklamę, ale szukając prawdy. Głosi, że ryz, gryka, kasza jaglana tak zachwalana, amarantus i wiele innych tez ma w sobie gluten i zaleca ich unikać. Czy to teoria spisku przeciw wszelkim zbozom, tez podaje badania??? Ale jaki był ich cel? Co jest prawdą? Dziękuje...
OdpowiedzUsuńAkurat wszystkie wymienione kasze naturalnie nie zawierają glutenu. Mogą być ewentualne zanieczyszczone w procesie produkcji w miejscach gdzie są przetwarzane jednocześnie zboża glutenowe. Dlatego osoby przestrzegające diety bezglutenowej powinny wybierać wyłącznie produkty z symbolem przekreślonego kłosa (wówczas mamy pewność, że nie ma glutenu).
UsuńPoza tym u osób, które nie chorują na celiakię oraz nie mają alergii na gluten nie ma wskazań aby wykluczać gluten z diety.
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńNa zdj widzę brokuły, czy to prawda, że jedzenie ich w nadmiernej ilości jest niewskazane np. zjedzenia małej główki na kolacje ? :)
U osób bez zaburzeń tarczycy nie ma powodu do obaw. Akurat brokuły to jedno z warzyw, które warto jeść nawet codziennie :)
UsuńPycha ! Na pewno spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńhttp://agiiz.blogspot.com/2016/02/zdrowe-zywienie.html
Wygląda bardzo apetycznie i pewnie świetnie smakuje.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jest :)
UsuńZrobiłam :) POEZJA!!!
OdpowiedzUsuńMam pytanie ale nie do tego przepisu , chciałabym zrobić zapiekankw warzywna i chce ją zrobić z serem , jaki ser będzie najlepszy i najzdrowszy? :)
OdpowiedzUsuńDo zapiekanek najlepiej sprawdza się mozzarella ;)
UsuńZ mango jeszcze nie jadłam, ale z chęcią spróbuję!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, robiłam już drugi raz (tym razem z kuskusem) i bardzo smakowało :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńZrobiłam dzisiaj, tylko niestety nie miałam patelni grillowej, więc usmażyłam na małej łyżeczce masła. Wyszło pewnie nie tak zdrowe, ale też przepyszne. Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńRyba moze byc zrobiona na parze zamiast na patelni?
OdpowiedzUsuńOczywiście ;)
Usuń