Ja sałatkę przygotowałam na wczorajszy mecz naszych piłkarzy ręcznych - polecam również na mecz niedzielny :)
Składniki na 6 - 8 porcji:
- Kasza kuskus - 3/4 szklanki
- Pierś z kurczaka - spora sztuka
- Ogórek kwaszony - 3 sztuki
- Oliwki - 10 sztuk
- Awokado - 1/2 sztuki
- Mandarynki - 2 sztuki
- Marchew - 2 sztuki
- Korzeń pietruszki - sztuka
- Orzechy włoskie - garść
- Nasiona słonecznika - 3 łyżki
- Miód - łyżka
- Oliwa - 2 łyżki
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra i słodka papryka, curry
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka posiekaj w kostkę i natrzyj sporą ilością przypraw i łyżką oliwy - usmaż na dobrze rozgrzanej patelni już bez dolewania tłuszczu.
- Kaszę zalej gorącą wodą tak żeby wystawała 2 cm ponad powierzchnię kaszy - odstaw na kilka minut.
- Marchew i pietruszkę obierz, posiekaj w 3 cm słupki - zalej łyżką oliwy i łyżką miodu dobrze wymieszaj. Wyrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię do grillowania (może być też zwykła patelnią) i smaż przez kilka minut, mieszaj co jakiś czas.
- Ogórki posiekaj i odciśnij z nadmiaru soku.
- Awokado posiekaj i skrop sokiem z cytryny.
- Oliwki i mandarynki posiekaj.
- Wymieszaj wszystkie składniki i ewentualnie dopraw jeszcze do smaku.
Wartość odżywcza porcji sałatki (1/8 całości, ok. 200 - 250g):
- Energia: 226 kcal
- Białko: 13 g
- Tłuszcz: 9 g
- Węglowodany: 21 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
Sałatka z kurczakiem i grillowanymi warzywami jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Wygląda smakowicie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńnie lubię kuk kus ;/ z jęczmnienną by też było dobre? ;)
OdpowiedzUsuńZ mojej strony polecam ci ugotowana na sypko kaszę jaglana. Jesli ją lubisz to sprawdzi sie doskonale :)
UsuńDokładnie, sprawdzi się i jaglana i jęczmienna perłowa ;)
UsuńNo Paulino, co rusz to smaczniejszymi i bardziej zachwycającymi daniami kusisz ;) Już sobie wyobrażam smak tej sałatki, wszystko tak do siebie pasuje! Muszę zrobić :) Powiedz mi tylko, jak długo mam smażyć ważywa, jeśli mam zwykłą patelnię - aż zmiękną czy mają pozostać chrupiące, niemal surowe, jedynie skarmelizowane?
OdpowiedzUsuńwarzywa*!
UsuńOk. 5 minut, byleby się skarmelizował miód, a warzywa pozostały chrupiące :)
Usuńzrobiłam ibylo wspaniale, wygląda apetycznie ale i smakuje wysmienicie
OdpowiedzUsuńsuper :)
UsuńCzy muszę stosować odowiedniom diete w przypadku problemów z zaparciami?
OdpowiedzUsuńTak, dieta może tutaj bardzo dużo pomóc a nawet rozwiązać problem.
UsuńDzień dobry,
OdpowiedzUsuńCzy papryki zielona i czerwona też się sprawdzą? Czy postępować tak jak w przypadku marchewki i pietruszki?
Pozdrawiam.
Monika
Tak i tak ;)
UsuńDziękuję!
OdpowiedzUsuńczy spora sztuka piersi z kurczaka to cała podwójna?
OdpowiedzUsuńTutaj była pojedyncza ;)
UsuńCzy zamiast mandarynek sprawdzi się żurawina?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
UsuńPRZEPYSZNA ! Byłam zaskoczona połączeniem tych składników i aż bałam się spróbować ale to połączenie okazało się przecudowne :) Dziękuję za ten przepis !
OdpowiedzUsuńBardzo proszę! :)
Usuń