Paulina Styś-Nowak dnia 2016/01/16

Sałatka z kurczakiem i grillowanymi w miodzie warzywami

Bardzo spodobała Wam się ostatnia sałatka z kuskusem więc postanowiłam przygotować nieco inną wersję, tym razem coś dla mięsożerców. Sałatka wymaga nieco więcej pracy, ponieważ musimy przygotować kurczaka i grillowane warzywa. Jednak jeśli zrobicie ją na niedzielną kolację to od razu odłóżcie sobie porcję do lunchboxa i poniedziałkowe II śniadanie w pracy macie z głowy.

Ja sałatkę przygotowałam na wczorajszy mecz naszych piłkarzy ręcznych - polecam również na mecz niedzielny :)


Składniki na 6 - 8 porcji:

  • Kasza kuskus - 3/4 szklanki
  • Pierś z kurczaka - spora sztuka
  • Ogórek kwaszony - 3 sztuki
  • Oliwki - 10 sztuk
  • Awokado - 1/2 sztuki
  • Mandarynki - 2 sztuki
  • Marchew - 2 sztuki
  • Korzeń pietruszki - sztuka
  • Orzechy włoskie - garść
  • Nasiona słonecznika - 3 łyżki
  • Miód - łyżka
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra i słodka papryka, curry


Sposób przygotowania:

  • Pierś z kurczaka posiekaj w kostkę i natrzyj sporą ilością przypraw i łyżką oliwy - usmaż na dobrze rozgrzanej patelni już bez dolewania tłuszczu.
  • Kaszę zalej gorącą wodą tak żeby wystawała 2 cm ponad powierzchnię kaszy - odstaw na kilka minut.
  • Marchew i pietruszkę obierz, posiekaj w 3 cm słupki - zalej łyżką oliwy i łyżką miodu   dobrze wymieszaj. Wyrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię do grillowania (może być też zwykła patelnią) i smaż przez kilka minut, mieszaj co jakiś czas.
  • Ogórki posiekaj i odciśnij z nadmiaru soku. 
  • Awokado posiekaj i skrop sokiem z cytryny.
  • Oliwki i mandarynki posiekaj.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i ewentualnie dopraw jeszcze do smaku.


Wartość odżywcza porcji sałatki (1/8 całości, ok. 200 - 250g):

  • Energia: 226 kcal
  • Białko: 13 g
  • Tłuszcz: 9 g
  • Węglowodany: 21 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g

Sałatka z kurczakiem i grillowanymi warzywami jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

22 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie lubię kuk kus ;/ z jęczmnienną by też było dobre? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mojej strony polecam ci ugotowana na sypko kaszę jaglana. Jesli ją lubisz to sprawdzi sie doskonale :)

      Usuń
    2. Dokładnie, sprawdzi się i jaglana i jęczmienna perłowa ;)

      Usuń
  5. No Paulino, co rusz to smaczniejszymi i bardziej zachwycającymi daniami kusisz ;) Już sobie wyobrażam smak tej sałatki, wszystko tak do siebie pasuje! Muszę zrobić :) Powiedz mi tylko, jak długo mam smażyć ważywa, jeśli mam zwykłą patelnię - aż zmiękną czy mają pozostać chrupiące, niemal surowe, jedynie skarmelizowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok. 5 minut, byleby się skarmelizował miód, a warzywa pozostały chrupiące :)

      Usuń
  6. zrobiłam ibylo wspaniale, wygląda apetycznie ale i smakuje wysmienicie

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy muszę stosować odowiedniom diete w przypadku problemów z zaparciami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dieta może tutaj bardzo dużo pomóc a nawet rozwiązać problem.

      Usuń
  8. Dzień dobry,

    Czy papryki zielona i czerwona też się sprawdzą? Czy postępować tak jak w przypadku marchewki i pietruszki?

    Pozdrawiam.

    Monika

    OdpowiedzUsuń
  9. czy spora sztuka piersi z kurczaka to cała podwójna?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy zamiast mandarynek sprawdzi się żurawina?

    OdpowiedzUsuń
  11. PRZEPYSZNA ! Byłam zaskoczona połączeniem tych składników i aż bałam się spróbować ale to połączenie okazało się przecudowne :) Dziękuję za ten przepis !

    OdpowiedzUsuń