Przepraszam Was za jakość zdjęć, ale przy tak ciemnych porankach trudno o "ładne" zdjęcie.
Składniki na jedną porcję:
- Płatki owsiane - 3 łyżki
- Mleko (krowie 1,5 - 2% lub roślinne wzbogacane wapniem, bez dodatku cukru) - 1 szklanka
- Daktyle suszone - 4 sztuki
- Kakao gorzkie - łyżeczka
- Orzechy włoskie - 1 łyżka
- Banan (dojrzały!) - 1 sztuka
- Świeżo zmielone nasiona lnu - łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Płatki, daktyle, kakao i orzechy wrzuć do mleka - gotuj przez ok. 5 minut.
- Po tym czasie dodaj nasiona lnu i banana - zmiksuj na gładki "budyń".
Wartość odżywcza porcji czekoladowego "budyniu" owsianego:
- Energia: 508 kcal
- Białko: 17 g
- Tłuszcz: 16 g
- Węglowodany: 74 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
Czekoladowy "budyń" owsiany jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Gdzie kupila Pani taki fajny sloik? Czesto robie taki budyn z maki owsianej, tez dobry jest; )
OdpowiedzUsuńW sklepie Prymus AGD :)
UsuńSłoik ma jeszcze słomkę i nakrętkę z dziurką na słomkę.
Pysznie i zdrowo. Ja pokochłam owsiankę. Prosze powiedziec ile łyżek na sniadanie byłoby najzdrowiej dla kogoś w wieku 22 lata, kto nie zmaga się z nowagą a chce utrzymac nadal te sama mase ciała. Czytałam ze 3 łyżeki to najlepsza ilosc, gdyz wiecej to niby niezazdrowo dla jelit.
OdpowiedzUsuń3 - 5 łyżek będzie ok ;)
Usuńdziekuję :) ps. dzieki Pani pierwszy raz spróbowałam owsianki - czekoladowo nutellowa z bananem - boska, oby więcej takich pomysłow na śniadanie, ściskam:)
UsuńBardzo mi miło :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńCudowne przepis alternatywa dla potraw z cukrem:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Marzena
bardzo dobre śniadanie ,ciepłe i pożywne,dzisiaj zrobiłam i zjadłam z apetytem a następnym razem dodam 2 łyżeczki kakao bo jak dla mnie za mało wyczuwalny smak czekoladowy
OdpowiedzUsuńCzy daktyle można czymś zastąpić, czy nasiona lnu są konieczne?
OdpowiedzUsuńDaktyle można zastąpić innymi słodkimi suszonymi owocami, np. śliwkami, rodzynkami. Nasiona lnu nie są koniecznie, ale wzbogacają potrawę w wartości odżywcze.
UsuńŁałciu, wygląda bosko! Dziś będę próbowała :)
OdpowiedzUsuńWygląda super i pewnie tak samo smakuje jak wszystkie twoje owsianki. Mniammmm. Odżywiam się zdrowo od września i jest mnie już mniej 10 kilo bez żadnych wyrzeczeń. Paulinko trwaj w tym co robisz i nie przestawaj. Życzę wielu sukcesów i dzięki że jesteś.
OdpowiedzUsuńGratuluję! :)
UsuńWygląda bardzo ładnie, myślę że spróbuję zrobić :) Uwielbiam owsiankę, jem ją codziennie na śniadanie, a dzięki temu przepisowi mam ochotę na wersję kakaową, mniam :) Świetna porcja błonnika z samego rana, dla mnie idealna jako pierwszy posiłek w ciągu dnia, szczególnie w zimie! :)
OdpowiedzUsuńPani Paulino, a jak to jest z masłem? Jeść nie jeść? Chodzi mi o takie roślinne. Pozdrawiam i dzisiaj zabieram się za zupę z soczewicy
OdpowiedzUsuńNa masła roślinne trzeba uważać, aby nie miały w składzie tłuszczów utwardzonych/uwodornionych. Jeśli mają to omijamy je szerokim łukiem.
UsuńChoć mimo wszystko u osób bez problemów z profilem lipidowym stawiam zazwyczaj na masło.
Wygląda pysznie! W weekend z pewnością wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, akurat miałam wszystko w domu, ale dałam 2 łyżeczki kakao - wyszło pyszne :) słodkie dzięki daktylom mimo, że bez grama cukru. Na pewno będę wracała do tego przepisu. Danie syte i zdrowe. To był mój dzisiejszy podwieczorek. Dziękuję za ten przepis.
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! na pewno wypróbuję przepis. ostatnio chłop mi marudził ze budyń chce, to dostanie:) a jak będzie marudził (ma awersję do zdrowych wersji) to ja zjem za niego:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA czy można nasiona lnu drobno posiekać nożem ? Niestety nie mam młynka.
OdpowiedzUsuńMożna ;)
UsuńPaulino, czy orzechy nie straca swoich wartosci odzywczych podczas gotowania? Zawsze tak myslalam i nigdy nie gotowalam orzechow, czy migdalow - czy to mit?
OdpowiedzUsuńNie ma obaw, to tylko kilka minut, a temp. sięga 100 stopni ;)
UsuńWłaśnie zajadam się budyniem. Jest przepyszny! To pierwszy przepis, jaki wykonałam z Pani strony, ale w zakładce już czekają kolejne. Nie mogę się doczekać!
OdpowiedzUsuńSuper! :)
UsuńCzy można mleko zastąpić wodą?
OdpowiedzUsuńMożna
UsuńWłaśnie zajadam się owsianką i jest rewelacyjna :)) Uwielbiam eksperymentować w kuchni ale ten przepis zagości w każdą niedzielę w moim domu na śniadanko dla całej rodziny :)) Dziękuję Bardzo p.Paulinko.
OdpowiedzUsuńSuper! :)
UsuńCześć :) Po przeliczeniu wartości odżywczej Twojego budyniu wyszło mi: 390 kcal, 10,1 g tłuszczu, 62,4g węglowodanów, 6,2g białka. Więc całkiem inaczej niż Tobie. Jakiego programu do liczenia używasz? :)
OdpowiedzUsuńProgramu dla dietetyków "Dietetyk" :)
Usuńróżnica może wynikać np z ilości tłuszczu w mleku albo z wagi banana :)
Usuńa "budyń" wyszedł przepyszny, ale zamiast orzechów dałam łyżeczką wiórków kokosowych
Czy taki budyń można podać półtorarocznemu dziecku? Justyna
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej :)
UsuńTak się zastanawiam co powoduje - jakie składniki ze ten budyń jest aż tak kaloryczny...500kcal to jednak sporo...
OdpowiedzUsuńskąd tyle kalorii?
Płatki owsiane, daktyle, orzechy - to wszystko składniki o dosyć wysokiej gęstości energetycznej :) Grosz do grosza i się uzbierało. Choć 500 kcal na śniadanie to nie tak wcale dużo ;)
UsuńPrzed chwilą zrobiłam. Super deser!
OdpowiedzUsuńTo jest najlepsza owsiana rzecz, jaką w życiu jadłam! <3 Dziękuję! :)
OdpowiedzUsuńAleż bardzo proszę ;)
UsuńWitam mam pytanie czy to normalne ze to wyszlo az tak slodkie? Zjadlam pol malej miseczki i nir dalam rady wiecej bo za slodkie.
OdpowiedzUsuńRaczej nie, nie wrzuciłaś więcej daktyli?
UsuńNie, wszystko zrobilam jak w przepisie
UsuńOgolnie bylo pyszne tylko bardzo slodkieslodkiee. Nastepnym razem moze dam mniej daktyli. Pozdrawiam
UsuńPycha, tylko daję więcej daktyli i od razu 2 porcje, bo dla mnie jedna to za mało 😂
OdpowiedzUsuń