Paulina Styś-Nowak dnia 2016/01/19

Czekoladowy "budyń" owsiany

Lubicie owsianki? Jeśli tak, to dla urozmaicenia przygotujcie owsiankę w formie budyniu :)

Przepraszam Was za jakość zdjęć, ale przy tak ciemnych porankach trudno o "ładne" zdjęcie.


Składniki na jedną porcję:

  • Płatki owsiane - 3 łyżki
  • Mleko (krowie 1,5 - 2% lub roślinne wzbogacane wapniem, bez dodatku cukru) - 1 szklanka
  • Daktyle suszone - 4 sztuki
  • Kakao gorzkie - łyżeczka
  • Orzechy włoskie - 1 łyżka
  • Banan (dojrzały!) - 1 sztuka
  • Świeżo zmielone nasiona lnu - łyżeczka


Sposób przygotowania:

  • Płatki, daktyle, kakao i orzechy wrzuć do mleka - gotuj przez ok. 5 minut.
  • Po tym czasie dodaj nasiona lnu i banana - zmiksuj na gładki "budyń".


Wartość odżywcza porcji czekoladowego "budyniu" owsianego:

  • Energia: 508 kcal
  • Białko: 17 g
  • Tłuszcz: 16 g
  • Węglowodany: 74 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g


Czekoladowy "budyń" owsiany jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

45 komentarzy:

  1. Gdzie kupila Pani taki fajny sloik? Czesto robie taki budyn z maki owsianej, tez dobry jest; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sklepie Prymus AGD :)

      Słoik ma jeszcze słomkę i nakrętkę z dziurką na słomkę.

      Usuń
  2. Pysznie i zdrowo. Ja pokochłam owsiankę. Prosze powiedziec ile łyżek na sniadanie byłoby najzdrowiej dla kogoś w wieku 22 lata, kto nie zmaga się z nowagą a chce utrzymac nadal te sama mase ciała. Czytałam ze 3 łyżeki to najlepsza ilosc, gdyz wiecej to niby niezazdrowo dla jelit.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 - 5 łyżek będzie ok ;)

      Usuń
    2. dziekuję :) ps. dzieki Pani pierwszy raz spróbowałam owsianki - czekoladowo nutellowa z bananem - boska, oby więcej takich pomysłow na śniadanie, ściskam:)

      Usuń
    3. Bardzo mi miło :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Cudowne przepis alternatywa dla potraw z cukrem:)
    Pozdrawiam
    Marzena

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dobre śniadanie ,ciepłe i pożywne,dzisiaj zrobiłam i zjadłam z apetytem a następnym razem dodam 2 łyżeczki kakao bo jak dla mnie za mało wyczuwalny smak czekoladowy

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy daktyle można czymś zastąpić, czy nasiona lnu są konieczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daktyle można zastąpić innymi słodkimi suszonymi owocami, np. śliwkami, rodzynkami. Nasiona lnu nie są koniecznie, ale wzbogacają potrawę w wartości odżywcze.

      Usuń
  6. Łałciu, wygląda bosko! Dziś będę próbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super i pewnie tak samo smakuje jak wszystkie twoje owsianki. Mniammmm. Odżywiam się zdrowo od września i jest mnie już mniej 10 kilo bez żadnych wyrzeczeń. Paulinko trwaj w tym co robisz i nie przestawaj. Życzę wielu sukcesów i dzięki że jesteś.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo ładnie, myślę że spróbuję zrobić :) Uwielbiam owsiankę, jem ją codziennie na śniadanie, a dzięki temu przepisowi mam ochotę na wersję kakaową, mniam :) Świetna porcja błonnika z samego rana, dla mnie idealna jako pierwszy posiłek w ciągu dnia, szczególnie w zimie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pani Paulino, a jak to jest z masłem? Jeść nie jeść? Chodzi mi o takie roślinne. Pozdrawiam i dzisiaj zabieram się za zupę z soczewicy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na masła roślinne trzeba uważać, aby nie miały w składzie tłuszczów utwardzonych/uwodornionych. Jeśli mają to omijamy je szerokim łukiem.

      Choć mimo wszystko u osób bez problemów z profilem lipidowym stawiam zazwyczaj na masło.

      Usuń
  10. Wygląda pysznie! W weekend z pewnością wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam, akurat miałam wszystko w domu, ale dałam 2 łyżeczki kakao - wyszło pyszne :) słodkie dzięki daktylom mimo, że bez grama cukru. Na pewno będę wracała do tego przepisu. Danie syte i zdrowe. To był mój dzisiejszy podwieczorek. Dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda przepysznie! na pewno wypróbuję przepis. ostatnio chłop mi marudził ze budyń chce, to dostanie:) a jak będzie marudził (ma awersję do zdrowych wersji) to ja zjem za niego:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. A czy można nasiona lnu drobno posiekać nożem ? Niestety nie mam młynka.

    OdpowiedzUsuń
  14. Paulino, czy orzechy nie straca swoich wartosci odzywczych podczas gotowania? Zawsze tak myslalam i nigdy nie gotowalam orzechow, czy migdalow - czy to mit?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma obaw, to tylko kilka minut, a temp. sięga 100 stopni ;)

      Usuń
  15. Właśnie zajadam się budyniem. Jest przepyszny! To pierwszy przepis, jaki wykonałam z Pani strony, ale w zakładce już czekają kolejne. Nie mogę się doczekać!

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy można mleko zastąpić wodą?

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie zajadam się owsianką i jest rewelacyjna :)) Uwielbiam eksperymentować w kuchni ale ten przepis zagości w każdą niedzielę w moim domu na śniadanko dla całej rodziny :)) Dziękuję Bardzo p.Paulinko.

    OdpowiedzUsuń
  18. Cześć :) Po przeliczeniu wartości odżywczej Twojego budyniu wyszło mi: 390 kcal, 10,1 g tłuszczu, 62,4g węglowodanów, 6,2g białka. Więc całkiem inaczej niż Tobie. Jakiego programu do liczenia używasz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Programu dla dietetyków "Dietetyk" :)

      Usuń
    2. różnica może wynikać np z ilości tłuszczu w mleku albo z wagi banana :)
      a "budyń" wyszedł przepyszny, ale zamiast orzechów dałam łyżeczką wiórków kokosowych

      Usuń
  19. Czy taki budyń można podać półtorarocznemu dziecku? Justyna

    OdpowiedzUsuń
  20. Tak się zastanawiam co powoduje - jakie składniki ze ten budyń jest aż tak kaloryczny...500kcal to jednak sporo...
    skąd tyle kalorii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki owsiane, daktyle, orzechy - to wszystko składniki o dosyć wysokiej gęstości energetycznej :) Grosz do grosza i się uzbierało. Choć 500 kcal na śniadanie to nie tak wcale dużo ;)

      Usuń
  21. Przed chwilą zrobiłam. Super deser!

    OdpowiedzUsuń
  22. To jest najlepsza owsiana rzecz, jaką w życiu jadłam! <3 Dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam mam pytanie czy to normalne ze to wyszlo az tak slodkie? Zjadlam pol malej miseczki i nir dalam rady wiecej bo za slodkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie, nie wrzuciłaś więcej daktyli?

      Usuń
    2. Nie, wszystko zrobilam jak w przepisie

      Usuń
    3. Ogolnie bylo pyszne tylko bardzo slodkieslodkiee. Nastepnym razem moze dam mniej daktyli. Pozdrawiam

      Usuń
  24. Pycha, tylko daję więcej daktyli i od razu 2 porcje, bo dla mnie jedna to za mało 😂

    OdpowiedzUsuń