Paulina Styś-Nowak dnia 2015/12/09

Pożywna zupa z kaszą, ciecierzycą i kapustą (nietypowy krupnik)

Zupa idealna musi być nie tylko smaczna, ale i pożywna. Przy jednodaniowym obiedzie nie ma innej możliwości :)


Składniki na 4 - 5 porcji:

  • Woda lub bulion - 8 szklanek (ja użyłam wody i kilku "kostek rosołowych")
  • Kasza jęczmienna perłowa - 1/2 szklanki
  • Kapusta (poszatkowana) - 3 - 4 szklanki (ok. 1/4 małej sztuki)
  • Marchew - sztuka
  • Seler korzeniowy - mała sztuka
  • Ugotowana ciecierzyca - 2 szklanki (ok. 2/3 szklanki przed ugotowaniem)
  • Zielony groszek (mrożony) - 1 szklanka
  • Cebula - sztuka
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  • Do gotującej się wody/bulionu wrzuć kaszę - gotuj przez 10 minut.
  • W tym czasie przygotuj wszystkie warzywa: marchew i seler obierz i posiekaj w kostkę, kapustę poszatkuj.
  • Warzywa (oprócz cebuli) oraz ugotowaną ciecierzycę wrzuć do gotującej się kaszy. 
  • Całość gotuj przez ok. 20 minut, aż kasza zagęści zupę a warzywa będą miękkie.
  • W międzyczasie cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na łyżce oleju. Dodaj do gotującej się zupy.
  • Na koniec dopraw do smaku i dodaj natkę pietruszki.


Wartość odżywcza dużej porcji zupy (1/4 całego przepisu):

  • Energia: 280 kcal
  • Białko: 13 g
  • Tłuszcz: 5,5 g
  • Węglowodany: 39 g
  • Błonnik pokarmowy: 14 g

Zupa z kaszą, ciecierzycą i kapustą jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

18 komentarzy:

  1. Wszystkie zupy są pyszne i zdrowe a przede wszystkim małokaloryczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda:) Dziękuje za oryginalne pomysły na pyszny obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupy z cieciorką! Zrobię z pewnością tę zupkę, gdy tylko bedę gotowała sobie kurczaka :) Już się nie mogę doczekać ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś przygotowałam tę zupę i muszę przyznać że jest wybornie pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. A te kostki to zdrowe bo tam sól i wzmacniacze smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W poście jest link do domowych kostek, które robiłam i mroziłam: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2015/10/niezwykle-aromatyczny-bulion-warzywny-i.html

      Absolutnie nie mówię o tych sklepowych :)

      Usuń
  6. Dziękuję teraz też to zauważyłam przepraszam nie czytałam uważnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Znalezione, ugotowane, zjedzone. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a jak się wrzuci warzywa razem to marchew i pietruszka się nie rozgotuje zanim kapusta zmięknie?:)

    OdpowiedzUsuń
  9. a co można dać zamiast mrożonego groszku, bo ciężko u mnie dostać;/?

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupa pyszna :) Osobiście pominęłam groszek mimo ,że jest w zamrażarce -wydaje mi się ,że bez groszku przypomina bardziej tradycyjny krupnik :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapomniałam dodać ,że użyłam kaszy orkiszowej :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zupka napewno pyszna a będzie jeszcze lepsza kiedy dodamy kostki rosołowe własnej produkcji

    OdpowiedzUsuń
  13. Zupka napewno pyszna a będzie jeszcze lepsza kiedy dodamy kostki rosołowe własnej produkcji

    OdpowiedzUsuń