Składniki na 4 - 5 porcji:
- Woda lub bulion - 8 szklanek (ja użyłam wody i kilku "kostek rosołowych")
- Kasza jęczmienna perłowa - 1/2 szklanki
- Kapusta (poszatkowana) - 3 - 4 szklanki (ok. 1/4 małej sztuki)
- Marchew - sztuka
- Seler korzeniowy - mała sztuka
- Ugotowana ciecierzyca - 2 szklanki (ok. 2/3 szklanki przed ugotowaniem)
- Zielony groszek (mrożony) - 1 szklanka
- Cebula - sztuka
- Olej rzepakowy - łyżka
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Do gotującej się wody/bulionu wrzuć kaszę - gotuj przez 10 minut.
- W tym czasie przygotuj wszystkie warzywa: marchew i seler obierz i posiekaj w kostkę, kapustę poszatkuj.
- Warzywa (oprócz cebuli) oraz ugotowaną ciecierzycę wrzuć do gotującej się kaszy.
- Całość gotuj przez ok. 20 minut, aż kasza zagęści zupę a warzywa będą miękkie.
- W międzyczasie cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na łyżce oleju. Dodaj do gotującej się zupy.
- Na koniec dopraw do smaku i dodaj natkę pietruszki.
Wartość odżywcza dużej porcji zupy (1/4 całego przepisu):
- Energia: 280 kcal
- Białko: 13 g
- Tłuszcz: 5,5 g
- Węglowodany: 39 g
- Błonnik pokarmowy: 14 g
Zupa z kaszą, ciecierzycą i kapustą jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Wszystkie zupy są pyszne i zdrowe a przede wszystkim małokaloryczne.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda:) Dziękuje za oryginalne pomysły na pyszny obiadek:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy z cieciorką! Zrobię z pewnością tę zupkę, gdy tylko bedę gotowała sobie kurczaka :) Już się nie mogę doczekać ;)
OdpowiedzUsuńDziś przygotowałam tę zupę i muszę przyznać że jest wybornie pyszna!
OdpowiedzUsuńA te kostki to zdrowe bo tam sól i wzmacniacze smaku.
OdpowiedzUsuńW poście jest link do domowych kostek, które robiłam i mroziłam: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2015/10/niezwykle-aromatyczny-bulion-warzywny-i.html
UsuńAbsolutnie nie mówię o tych sklepowych :)
Dziękuję teraz też to zauważyłam przepraszam nie czytałam uważnie
OdpowiedzUsuńZnalezione, ugotowane, zjedzone. Pycha :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
Usuńa jak się wrzuci warzywa razem to marchew i pietruszka się nie rozgotuje zanim kapusta zmięknie?:)
OdpowiedzUsuńNie, kapusta szybko mięknie ;)
Usuńa co można dać zamiast mrożonego groszku, bo ciężko u mnie dostać;/?
OdpowiedzUsuńmożna pominąć :)
UsuńZupa pyszna :) Osobiście pominęłam groszek mimo ,że jest w zamrażarce -wydaje mi się ,że bez groszku przypomina bardziej tradycyjny krupnik :)
OdpowiedzUsuńZapomniałam dodać ,że użyłam kaszy orkiszowej :)
OdpowiedzUsuńZupka napewno pyszna a będzie jeszcze lepsza kiedy dodamy kostki rosołowe własnej produkcji
OdpowiedzUsuńZupka napewno pyszna a będzie jeszcze lepsza kiedy dodamy kostki rosołowe własnej produkcji
OdpowiedzUsuń