Pożywna i pełna składników odżywczych jesienna sałatka z pieczonymi warzywami korzeniowymi. Serdecznie polecam! :)
Składniki na 4 porcje:
- Kasza gryczana - 100g
 - Burak - średnia sztuka
 - Seler korzeniowy - średnia sztuka
 - Marchew - spora sztuka
 - Ser typu feta - 80g
 - Nasiona słonecznika - 4 łyżki
 - Olej rzepakowy - 3 łyżki
 - Sok z cytryny
 - Sól, pieprz
 
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj w delikatnie osolonej wodzie.
 - Warzywa obierz i posiekaj w kostkę równej wielkości.
 - Marchew i seler wymieszaj z łyżeczką oleju. Buraki osobno wymieszaj z olejem (żeby nie zabarwiły pozostałych warzyw).
 - Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysyp po jednej stroni posiekane braki, po drugiej marchew i seler. Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.
 - Wymieszaj z kaszą upieczone warzywa, posiekaną w kostkę fetę, nasiona słonecznika i łyżkę oleju rzepakowego. Dopraw do smaku.
 
Wartość odżywcza porcji sałatki z kaszy i pieczonych warzyw:
- Energia:270 kcal
 - Białko: 11,2 g
 - Tłuszcz: 13,6 g
 - Węglowodany: 25 g
 - Błonnik pokarmowy: 7 g
 - Cholesterol: 17,8 mg
 
Sałatka z kaszy gryczanej i pieczonych warzyw jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
 - Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
 


Znakomicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńPanią Prezes nie jestem, ale z chęcią bym zjadła! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna opcja :) Pokombinowałabym tylko z ilością składników, bo to na 4 porcje a tyle warzyw to ja zjadam na raz :D
OdpowiedzUsuńZainspirowana Pani sałatką nie omieszkałam jej zrobić. Na zdjęciu wygląda przepysznie... ale:
OdpowiedzUsuńWarzywa nie piekły się ok.30 minut tak jak Pani podała tylko 1,5 godziny a buraki nadal były twarde (kostka jak dla mnie była mała jak na surowe warzywa). Z wyglądu sałatka nijak nie przypomina tej na zdjęciu. Jak dla mnie porażka smaku, straty czasu i wykorzystanych produktów. Ta sałatka powinna trafić do baaaaaardzo nielubnianej Pani prezes ewentualnie nadaje się na otrucie wrednej teściowej. Z natury nie sieje hejtu w internecie ani nie komentuje przepisów, Ten jednak zasłużył na komentarz... Jeśli chcecie zróbcie sami, według mnie strata waszego czasu.
Mnie bardzo smakowała! Mogę się zgodzić z tym, ze moja tez nie przypominała tej ze zdjęcia ale nie stanowiło to dla mnie problemu;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńWitam Pani Paulino:)
OdpowiedzUsuńBlog super, przepisy wspaniałe. Chciałabym zakupić Pani książkę ale nie w pdf, tylko ta normalnie do czytania , do ręki :)
Prosze o namiary gdzie mogę dokonać takiego zakupu.
Pozdrawiam serdecznie
Teresa
Pani Tereso, póki co książka tylko w formie pdf ;)
UsuńSuper! Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń