Paulina Styś-Nowak dnia 2014/11/24

Pasta z pieczoną marchewką


Mam nadzieję, że nie znudziły Wam się ciągłe propozycje hummusowe? Bo i tym razem mam dla Was pastę na bazie hummusu. Nic nie poradzę, że to jest takie smaczne!

Składniki:

  • Ciecierzyca (ugotowana) - szklanka (ok. 2/3 szklanki suchej)
  • Nasiona sezamu - 4 łyżki
  • Olej rzepakowy lub oliwa ev - 3 łyżki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Sok z połowy średniej cytryny
  • Marchew - spora sztuka
  • Woda - 4 - 5 łyżek
  • Sól, pieprz, ostra papryka

Sposób przygotowania:


  • Marchew obierz ze skórki, posiekaj w plasterki - skrop je odrobiną oleju rzepakowego. Upiecz w piekarniku w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.
  • Nasiona sezamu podpraż na suchej patelni (mają tylko delikatnie się zarumienić).
  • Ostudzony sezam zmiksuj blenderem na proszek, następnie dodaj oliwę/olej - ponownie zmiksuj.
  • Do pasty dodaj ciecierzycę, upieczoną marchew i pozostałe składniki - zmiksuj na jednorodną, puszystą masę (wodę dolewaj w razie potrzeby podczas miksowania).
  • Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.


Wartość odżywcza 1/4 przygotowanego hummusu:

  • Energia: 198 kcal
  • Białko: 5,3 g
  • Tłuszcz: 14 g
  • Węglowodany: 15 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,5 g
  • Cholesterol: 0 mg


Hummus z pieczoną marchewką jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

11 komentarzy:

  1. Absolutnie mi się nie znudziły! uwielbiam Twoje przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis! To znak, że trzeba kupić ręczny blender ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ciecierzyca ma byc ugotowana?

    OdpowiedzUsuń
  4. może być cieciorka z puszki? pasta jest taka słodkawa? jakoś ciężko wyobrazić sobie połączenie tych smaków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, może być z puszki :) Proszę spróbować :)

      Usuń
  5. Czy ziarna sezamu są konieczne? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W hummusie to podstawa. Można zrobić bez, ale nie będzie już tego smaku.

      Usuń