Mam nadzieję, że nie znudziły Wam się ciągłe propozycje hummusowe? Bo i tym razem mam dla Was pastę na bazie hummusu. Nic nie poradzę, że to jest takie smaczne!
Składniki:
- Ciecierzyca (ugotowana) - szklanka (ok. 2/3 szklanki suchej)
- Nasiona sezamu - 4 łyżki
- Olej rzepakowy lub oliwa ev - 3 łyżki
- Czosnek - 2 ząbki
- Sok z połowy średniej cytryny
- Marchew - spora sztuka
- Woda - 4 - 5 łyżek
- Sól, pieprz, ostra papryka
Sposób przygotowania:
- Marchew obierz ze skórki, posiekaj w plasterki - skrop je odrobiną oleju rzepakowego. Upiecz w piekarniku w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.
- Nasiona sezamu podpraż na suchej patelni (mają tylko delikatnie się zarumienić).
- Ostudzony sezam zmiksuj blenderem na proszek, następnie dodaj oliwę/olej - ponownie zmiksuj.
- Do pasty dodaj ciecierzycę, upieczoną marchew i pozostałe składniki - zmiksuj na jednorodną, puszystą masę (wodę dolewaj w razie potrzeby podczas miksowania).
- Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wartość odżywcza 1/4 przygotowanego hummusu:
- Energia: 198 kcal
- Białko: 5,3 g
- Tłuszcz: 14 g
- Węglowodany: 15 g
- Błonnik pokarmowy: 3,5 g
- Cholesterol: 0 mg
Hummus z pieczoną marchewką jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie mi się nie znudziły! uwielbiam Twoje przepisy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper przepis! To znak, że trzeba kupić ręczny blender ;-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Bez blendera ani rusz ;)
UsuńCzy ciecierzyca ma byc ugotowana?
OdpowiedzUsuńTak, szklanka ugotowanej
Usuńmoże być cieciorka z puszki? pasta jest taka słodkawa? jakoś ciężko wyobrazić sobie połączenie tych smaków:)
OdpowiedzUsuńtak, może być z puszki :) Proszę spróbować :)
UsuńCzy ziarna sezamu są konieczne? :(
OdpowiedzUsuńW hummusie to podstawa. Można zrobić bez, ale nie będzie już tego smaku.
Usuń