Rozgrzewający i pożywny gulasz z dodatkiem czerwonej fasoli. Podałam z brązowym ryżem, ale świetnie sprawdzi się z dodatkiem dowolnej kaszy czy makaronu ;)
Składniki na 5 porcji:
- Czerwona fasola konserwowa - puszka lub szklanka ugotowanej
- Cebula - 2 sztuki
- Marchew - sztuka
- Korzeń pietruszki - sztuka
- Papryka czerwona - sztuka
- Pieczarki - kilka sztuk
- Pomidory w puszce - 2 puszki
- Olej rzepakowy - łyżka
- Sól, pieprz, płatki ostrej papryki, chilli
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na oleju.
- Do cebuli dodaj posiekane pieczarki - smaż przez chwilę.
- Następnie dodaj starte na grubych oczkach marchew i pietruszkę oraz posiekaną w kostkę paprykę. Smaż przez kilka minut.
- Po tym czasie dodaj odsączoną i opłukaną pod wodą fasolę oraz pomidory.
- Całość duś aż warzywa będą miękkie. Na koniec dopraw do smaku.
Wartość odżywcza porcji gulaszu z fasolą:
- Energia: 185 kcal
- Białko: 11,4 g
- Tłuszcz: 3,5 g
- Węglowodany: 26,7 g
- Błonnik pokarmowy: 11 g
- Cholesterol: 0 mg
Pomidorowy gulasz z fasolą jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńNaprawde pyszne!!! Zrobilam dzisiaj, tyko bez papryki za ktora nie przepadam i podalam z kasza gryczana. Pyszne!!!
OdpowiedzUsuńRewelacyjne. Moje smaki! Dodałam dużooo przypraw!
OdpowiedzUsuńPOLECAM!
Podałam z kaszą jaglaną, bo moje dziewczynki taką kaszę lubią najbardziej. Było smakowite.
mmm.. już mi ślinka leci;-D choć przepis całkiem znajomy, bo z dziewczyną (moja mistrzyni od przypraw) robimy podobne danie tylko z dodatkiem ząbka czosnku, ziół prowansalskich (jak kto lubi), imbiru, bo świetnie pasuje do ostrej papryki no i kukurydzy z puchy;)
OdpowiedzUsuńJa też do takich dań dodaję zwykle co mam w lodówce :)
UsuńA do kaszy jaglanej tez moze byc?
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak?
UsuńSuper pyszne dzisiaj zrobilam pychotka 3 dzien
OdpowiedzUsuńPyszne letki obiadek smaczny i letki znam wersje z miesem mielonym.
OdpowiedzUsuńGulasz przepyszny i do tego jeszcze ryż brązowy. Normalnie obiad idealny.
OdpowiedzUsuńOlej rzepakowy mogę zastąpić oliwą z oliwek?
OdpowiedzUsuńtak ;)
UsuńWitam. Od niedługiego czasu śledzę twój blog. Dopiero niedawno się z nim spotkałam i powiem szczerze, że podobają mi się twoje przepisy chociaż ciężko mi jest wykorzystać je u siebie w domu. A wszystko przez moje pociechy, których kubki smakowe są bardzo "wymagające" (najchętniej jadłyby tylko słodycze) oraz mężczyzna, dla którego nie ma obiadu bez tzw. schabowego. I tylko ja sama w tym boju o zdrowe odżywianie :). Ale mam nadzieję, że to się niedługo zmieni.
OdpowiedzUsuńA teraz tak w sumie z innej półki bo strasznie się rozpisałam. Chciałam się dowiedzieć czy to prawda, że pomidory z puszki są szkodliwe? Ponieważ bardzo dużo przepisów dodajesz właśnie z ich dodatkiem a wyczytałam gdzieś w internecie, że puszki są wykonane ze szkodliwego tworzywa i to wszystko przenika właśnie do pomidorów... Jak to z tym jest? Chciałabym się tego dowiedzieć, ponieważ kocham pomidory i mogłabym je dorzucać do każdego obiadu a że zbliża się okres zimowy także od razu ceny automatycznie pójdą w górę.
Przepraszam za tak rozległy komentarz i pozdrawiam :) Bardzo przyjemny blog.
Witam!
UsuńPomidory w puszce są absolutnie nieszkodliwe ;)
Jeśli puszki nie są podgrzewane czy uszkodzone mechanicznie (wgniecione) to BPA nie przechodzi do produktu. Potwierdzają to badania: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Migration+of+bisphenol+A+into+canned+tomatoes+produced+in+Italy%3A+dependence+on+temperature+and+storage+conditions.
Bardzo mnie to cieszy i po raz kolejny przekonuję się, że "rewelacje" pisane w internecie są zupełnie bezpodstawne i tym samym błędne.
UsuńDzięki jeszcze raz :) i mam nadzieję, że znajdę tutaj jeszcze więcej ciekawych przepisów :) Pozdrawiam
Właśnie robię to danie i wyszło :P Pyszne, warzywa nadają taki smak, że nie trzeba solić. Ja zawsze używam oleju kokosowego (dodałam ciut więcej niż łyżka)
OdpowiedzUsuń