Sałatka, którą z powodzeniem można zjeść na obiad. Co więcej nie ma problemu żeby zapakować ją do pojemniczka i zabrać ze sobą do pracy. Sałatko - obiad z komosą ryżową jest bardzo sycący i ma mnóstwo wartości odżywczych. Nic tylko zajadać ze smakiem ;)
Składniki na 3 porcje:
- Komosa ryżowa - szklanka
- Roszponka - 3 garści
- Świeże figi - 3 sztuki
- Dynia (obrana) - 150g
- Awokado - sztuka
- Ser typu feta o obniżonej zaw. tłuszczu - 90 g
- Świeży tymianek (posiekany) - łyżka
- Sos:
- puree z pieczonej dyni - 2 łyżki
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- sok z cytryny - łyżka
- miód - łyżeczka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Komosę opłukaj pod ciepłą wodą i ugotuj w delikatnie osolonej wodzie (2 szklanki; do momentu aż wchłonie cały płyn).
- Dynię posiekaj w kostkę i wymieszaj z łyżeczką oliwy, łyżką posiekanego tymianku, solą i pieprzem. Piecz w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni C przez ok. 15 minut.
- Awokado posiekaj w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
- Ser posiekaj w kostkę, zaś figę w plastry.
- Ostudzoną komosę wyłóż na talerz, poukładaj pozostałe składniki i dodaj przygotowany sos.
Wartość odżywcza sałatki:
- Energia: 492 kcal
- Białko: 15 g
- Tłuszcz: 22,6 g
- Węglowodany: 53 g
- Błonnik pokarmowy: 9 g
- Cholesterol: 26,7 mg
Tak skomponowana sałatka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
bardzo ładnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne.
OdpowiedzUsuńczy można czymś zastąpić komosę?
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak. Może być dowolna kasza, np. jaglana, gryczana, pęczak ;)
Usuń