Czy deser może być zdrowy i lekki?
Pewnie, że tak!
Zresztą sparwdźcie sami :)
Składniki na 4 porcje:
- Ugotowana kasza jaglana (przed gotowaniem należy ją dokładnie opłukać gorącą wodą) - 6 czubatych łyżek
- Banan - sztuka
- Mleko (może być dowolne roślinne) - 1/2 szklanki
- Orzechy włoskie (posiekane) - 3 łyżki
- Suszone daktyle - 100g
- Jagody - 8 łyżek + do posypania
Sposób przygotowania:
- Daktyle i orzechy warto wcześniej namoczyć w mleku (łatwiej się zmiksują).
- Wszystkie składniki miksujemy na gładki krem za pomocą blendera i... gotowe!
Wartość odżywcza porcji jagodowego kremu:
- Energia: 250 kcal
- Białko: 5,5 g
- Tłuszcz: 6,3 g
- Węglowodany: 42,5 g
- Błonnik pokarmowy: 5 g
- Cholesterol: 1,5 mg
Jagodowy krem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, B1, B2, B6, PP;
Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny deser - chętni bym taki zjadł w ten deszczowy dzień!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda taki deserek, mniam uwielbiam jagody.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Jak przepysznie! :) Z chęcią skusiłabym się na taki deserek.
OdpowiedzUsuńCzy jagody można zastąpic borówkami?
OdpowiedzUsuńpewnie, że tak ;)
Usuńprzekonujący!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny blog! Jestem zachwycona przepisami:) Idealnie trafiasz w moje gusta, dania są naprawdę proste a do tego pyszne, bo wszystkie praktycznie z moich ulubionych składników!:D
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło ;)
UsuńPychotka <3 wystarczy trochę pozmieniać proporcje i mamy też pyszne, słodkie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńKolejne spełnienie mojej fazy na jagody <3 Lecę robić drugie śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńzrobiłam dzisiaj, jest przepyszny! ;) tylko następnym razem dam mniej daktyli, bo wyszedł troszkę słodki ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ;)
OdpowiedzUsuńA czym można zastąpić banana? Większość deserów zawiera ten owoc, którego ja niestety nie mogę jeść. Wystarczy zwiększyć ilość jagód czy inny owoc?
OdpowiedzUsuńMożna pominąć i osłodzić miodem, a konsystencję kremu uzyskać dodając nieco więcej mleka :)
UsuńHej! czy jak użyje jagód ze słoika a nie świeżych to smak sie mocno zmieni? Jak myslisz?
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć ;)
Usuń