Składniki na 2 porcje:
- Jagody - 6 łyżek
- Banan - 1/2 sztuki
- Mango - spora sztuka
- Jogurt naturalny - 4 łyżki
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj wszystkie składniki na gładki koktajl.
- Jeśli chcesz uzyskać warstwy zmiksuj jagody z bananem i 2 łyżkami jogurtu oraz osobno mango z 2 łyżkami jogurtu. Nakładaj ostrożnie łyżką warstwy.
Wartość odżywcza porcji koktajlu jagoda - mango:
- Energia: 177 kcal
- Białko: 3,5 g
- Tłuszcz: 1,7 g
- Węglowodany: 36 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
- Cholesterol: 4 mg
Koktajl jagoda - mango jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;
Jeżeli jest mango to musi pysznie smakować ;)
OdpowiedzUsuńDzień dobry! Już od paru miesięcy moim zamiennikiem cukru był syrop klonowy. Niestety ostatnio skończył mi się, a w sklepie go nie było, dlatego też postanowiłam zakupić syrop z agawy. W domu z ciekawości poszperałam o nim (syropie z agawy) w internecie i z tego co wyczytałam nie jest on za zdrowy. Może pani się wypowiedzieć na temat tego słodzidła? Co pani o tym sądzi? To dla mnie bardzo ważne, ponieważ nie mam pojęcia co teraz zrobić z pełną buteleczką syropu. Oczywiście mogę go stosować "raz na jakiś czas", ale wolę, aby tym "raz na jakiś czas" był cukier, bo bardziej mi odpowiada. Czekam na pani zdanie o tym :)
OdpowiedzUsuńAle świetnie wygląda! :D
OdpowiedzUsuńlibellule21.blogspot.com
i właśnie w takiej prostocie i naturalnych smakach tkwi cały urok! pychota!!
OdpowiedzUsuńTakie warstwowe są przeurocze, aż chce się jeść! Czy też pić ;) Można poszaleć nawet z wieloma rodzajami owoców i zrobić tęczę w szklance :D
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :) Po moich jagodziankach wszyscy chodzili z kolorowymi ustami i zębami, ciekawe jak po takim koktajlu :P
OdpowiedzUsuńusfoody.blogspot.com
Uwielbiam mango, a ost. odkryłam cudnie słodkiego melona :)
OdpowiedzUsuń