Paulina Styś-Nowak dnia 2014/06/09

Kto uwielbia zupę botwinkową ręka do góry! :)


Uwielbiam takie letnie zupki - mogłabym je jeść codziennie!

Ten zapach, ten aromat...

Mniam!
A Ty, czy też lubisz botwinkową?

Jeżeli nie, jaka jest Twoja ulubiona letnia zupa?

Napisz w komentarzu!

Tymczasem sprawdź mój przepis na zupę botwinkową:

 

Składniki na 3 porcje:

  • Ziemniaki - 3 średnie sztuki
  • Marchew - duża sztuka
  • Seler - kawałek
  • Korzeń pietruszki - sztuka
  • Botwinka - pęczek
  • Natka pietruszki
  • Mix suszonych warzyw (bez glutaminianu sodu), sól, pieprz do smaku
  • Do zaprawienia (opcjonalnie): jogurt naturalny - dwie łyżki, mąka - łyżka
  • Jaja - 3 sztuki
  • Woda - ok. 1,5l


Sposób przygotowania:

  • Do wody wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę seler oraz buraczki z botwinki, wsypujemy mieszankę przypraw - gotujemy.
  • W tym czasie myjemy i siekamy botwinkę oraz natkę pietruszki - dodajemy do zupy gdy warzywa będą miękkie. 
  • Zupę zaprawiamy mąką i jogurtem (roztrzepane w słoiczku z niewielką ilością wody), doprawiamy do smaku i podajemy z jajem :)

Wartość odżywcza porcji zupy botwinkowej:

  • Energia: 236 kcal
  • Białko: 12,5 g
  • Tłuszcz: 7,7 g
  • Węglowodany: 36,3 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g
  • Cholesterol: 170 mg


Zupa botwinkowa jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, C, kwasu foliowego, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

7 komentarzy:

  1. ja! bardzo lubię i dzisiaj miałam na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię chłodniki ! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. botwinka w kolorze pomidorówki... wygląda na przegotowaną...?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzis zrobiona według Twojego przepisu, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja lubię chłodniki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś kupiłam botwinkę. Jutro wiem co ugotuje. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń