Zdecydowanie mało tu ryb. Dlatego dzisiaj będzie pyszny pomysł na łososia. Inspiracja pochodzi z przepisu Okrasy, u mnie delikatne tylko modyfikacje :)
Składniki na 2 porcje:
- Łosoś - 2 dzwonki po 100g
- Woda - szklanka
- Sok z ogórków kwaszonych - 1/2 szklanki
- Olej rzepakowy - 2 łyżki
- Czosnek - ząbek
- Cebula - 1/2 sztuki
- Ogórek kwaszony - sztuka
- Posiekany koperek (obowiązkowo!) - pęczek
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Łososia oprósz solą i pieprzem - odstaw do lodówki najlepiej na godzinę.
- Na patelnię wlej szklankę wody - doprowadź do wrzenia.
- Do wody dodaj sok z ogórków kwaszonych, olej rzepakowy, posiekany drobniutko czosnek, cebulę, ogórek i koperek.
- Gdy zawartość patelni zagotuje się dodaj dzwonki łososia i duś przez ok. 10 minut (w połowie obróć rybę na drugą stronę).
- Gotowego łososia zdejmij z patelni. Sos gotuj do momentu aż lekko zgęstnieje - polej nim rybę.
Wartość odżywcza porcji - jedno dzwonko z łososia z sosem:
- Energia: 302 kcal
- Białko: 20,6 g
- Tłuszcz: 23,7 g
- Węglowodany: 2 g
- Błonnik pokarmowy: 0,6 g
- Cholesterol: 70 mg
Łosoś w sosie z ogórków kwaszonych jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: D, E, B1, B2, B6, B12, PP;
zjadłabym taki:d
OdpowiedzUsuńOj, łosoś zawsze smakuje pysznie :) Ciekawy jest ten dodatek ogórków - wierzę, że trafiony.
OdpowiedzUsuńZaintrygowałaś mnie tym sokiem z ogórków. Ciekawe.
OdpowiedzUsuńCiekawa odsłona łososia- wytestuję na sobie:)
OdpowiedzUsuńPalce lizac - polecam!:)
OdpowiedzUsuńPalce lizac - polecam!:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam.. i to cud bo nie potrafię gotować. Był naprawdę pyszny.
OdpowiedzUsuńOgólnie wszystkie przepisy są genialne :)
A czy może być inna ryba mrożona nie rozleci sie
OdpowiedzUsuńMrożona może właśnie się rozlecieć...
UsuńOj wygląda przepysznie aż się chce monitor zjeść:) Wiecej takich przepisów poproszę
OdpowiedzUsuńŁososia uwielbiam i na pewno z Twojego przepisu skorzystam. Ta ryba jest o tyle godna uwagi, że praktycznie z większością dodatków można ją podać. Zobaczcie tu w glazurze z sosem malinowym https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-w-glazurze-miodowo-sojowej-z-sosem-malinowym/. Kiedyś myślałam, że na słodko łosoś nie bardzo a jak się okazuje kwestia przepisu dobrego. I jakości ryby. Mowi łososie najlepsze.
OdpowiedzUsuń