Paulina Styś-Nowak dnia 2014/02/18

Pyszny sposób na łososia


Zdecydowanie mało tu ryb. Dlatego dzisiaj będzie pyszny pomysł na łososia. Inspiracja pochodzi z przepisu Okrasy, u mnie delikatne tylko modyfikacje :)


Składniki na 2 porcje:

  • Łosoś - 2 dzwonki po 100g
  • Woda - szklanka
  • Sok z ogórków kwaszonych - 1/2 szklanki
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Czosnek - ząbek
  • Cebula - 1/2 sztuki
  • Ogórek kwaszony - sztuka
  • Posiekany koperek (obowiązkowo!) - pęczek
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  • Łososia oprósz solą i pieprzem - odstaw do lodówki najlepiej na godzinę.
  • Na patelnię wlej szklankę wody - doprowadź do wrzenia. 
  • Do wody dodaj sok z ogórków kwaszonych, olej rzepakowy, posiekany drobniutko czosnek, cebulę, ogórek i koperek.
  • Gdy zawartość patelni zagotuje się dodaj dzwonki łososia i duś przez ok. 10 minut (w połowie obróć rybę na drugą stronę).
  • Gotowego łososia zdejmij z patelni. Sos gotuj do momentu aż lekko zgęstnieje - polej nim rybę.

 

 

Wartość odżywcza porcji - jedno dzwonko z łososia z sosem:

  • Energia: 302 kcal
  • Białko: 20,6 g
  • Tłuszcz: 23,7 g
  • Węglowodany: 2 g
  • Błonnik pokarmowy: 0,6 g
  • Cholesterol: 70 mg


Łosoś w sosie z ogórków kwaszonych jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: D, E, B1, B2, B6, B12, PP;

12 komentarzy:

  1. Oj, łosoś zawsze smakuje pysznie :) Ciekawy jest ten dodatek ogórków - wierzę, że trafiony.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaintrygowałaś mnie tym sokiem z ogórków. Ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa odsłona łososia- wytestuję na sobie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam.. i to cud bo nie potrafię gotować. Był naprawdę pyszny.
    Ogólnie wszystkie przepisy są genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy może być inna ryba mrożona nie rozleci sie

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj wygląda przepysznie aż się chce monitor zjeść:) Wiecej takich przepisów poproszę

    OdpowiedzUsuń
  7. Łososia uwielbiam i na pewno z Twojego przepisu skorzystam. Ta ryba jest o tyle godna uwagi, że praktycznie z większością dodatków można ją podać. Zobaczcie tu w glazurze z sosem malinowym https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-w-glazurze-miodowo-sojowej-z-sosem-malinowym/. Kiedyś myślałam, że na słodko łosoś nie bardzo a jak się okazuje kwestia przepisu dobrego. I jakości ryby. Mowi łososie najlepsze.

    OdpowiedzUsuń