Jedno z lepszych pesto jakie do tej pory jadłam. Gorąco polecam. Najlepsze oczywiście z pełnoziarnistym makaronem ;)
Składniki na 3 porcje:
- Zielony groszek mrożony - szklanka
- Pęczek bazylii
- Czosnek - ząbek
- Olej rzepakowy - 3 - 4 łyżki
- Sok z cytryny - łyżeczka
- Przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Groszek gotujemy przez kilka minut w wodzie, po czym odcedzamy na sitku.
- Pozostałe składniki miksujemy blenderem i przekładamy do miski z ugotowanym groszkiem.
- Całość rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
Wartość odżywcza porcji pesto z zielonego groszku:
- Energia: 153 kcal
- Białko: 3,3 g
- Tłuszcz: 13,2 g
- Węglowodany: 8,7 g
- Błonnik pokarmowy: 4,6 g
- Cholesterol: 0 mg
Pesto z zielonego groszku jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, B1, PP;
Uwielbiam groszek ! Pysznie smakuje z serem brie :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, intensywnie zielono:)
OdpowiedzUsuńGenialnie... a miałam jutro zamiar zrobić krem z groszku, ale chyba jednak zmienię plany ;)
OdpowiedzUsuń************************************************************************
No to jest przepis dla mnie, bo wydaje się prosty a ja się ciągle uczę zdrowo gotować.
OdpowiedzUsuńOj, na pewno bardzo smaczne. Dodałam bym do rybki! :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! a niedawno kupiłam rewelacyjne garnki firmy Welmax, teraz szukam przepisów smacznych i zdrowych
OdpowiedzUsuńByłam sceptycznie nastawiona do tego przepisu. Miałam ochotę na groszek, od niedawna mam blender. Mówię - spróbuję - co mi szkodzi. Zamiast bazylii użyłam pietruszki (nie było u mnie na "dzielni"). Zamiast makaronu kaszę gryczaną. Nawet nie dodałam soli i pieprzu i było boskie. Zaczynam przesiadywać na Twym blogu regularnie:) Dzięki!
OdpowiedzUsuńSuper, że smakowało ;) Zapraszam!
UsuńNie jestem pasjonatką zielonego groszku, ale wyszło naprawdę smacznie! :) Dziękuję. :D
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić groszek mrożony tym z puszki? :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie, ma zupełnie inny smak ;)
Usuń