Składniki na porcję:
- Mleko (w wersji wegańskiej lub bez laktozy mleko roślinne) - szklanka
- Płatki owsiane - 5 łyżek
- Jabłko - sztuka
- Cynamon - 1/2 łyżeczki
- Rodzynki - łyżka
- Ulubione orzechy - łyżka
Sposób przygotowania:
- Do mleka wrzucamy płatki, cynamon, rodzynki i orzechy - gotujemy do uzyskania oczekiwanej gęstości.
- W tym czasie jabłko ścieramy na tarce i dodajemy do ugotowanej owsianki.
Wartość odżywcza szarlotkowej owsianki:
- Energia: 466 kcal
- Białko: 16,3 g
- Tłuszcz: 13,8 g
- Węglowodany: 76,8 g
- Błonnik pokarmowy: 8 g
- Cholesterol: 11,5 mg
Szarlotkowa owsianka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;
czyli chyba dla wszystkich! jabłka z cynamonem są super ;)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak :)
Usuńdla mnie przynajmniej to przemawia :)) czasami sobie takie pyszności funduję, ale dorzucam jeszcze nieco żurawiny i czasem co mi jeszcze pod rękę wpadnie, a potem w garnuszku robi się coraz mniej miejsca, a ja to muszę konsumować na dwa razy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Uwielbiam takie połączenie, zwłaszcza jesienią :)
OdpowiedzUsuńna owsiankę w wersji szarlotkowej to zawsze mam ochotę - pyszna !
OdpowiedzUsuńuwielbiam taką owsiankę. czasem płatki owsiane zamieniam na kaszę jaglaną lub jęczmienną ;)
OdpowiedzUsuńomniom mniom:) jutro taką zjem :) jestem uzależniona od owsianki na śniadanie.Ale 3 łyżki płatków to dla mnie max-5 łyżek to porcja dla mnie i Anioła(lat 5) :)))))
OdpowiedzUsuńkolejny śniadaniowy sukcessss! minimalnie wiecej roboty niż przy Owsiance Nutellowej, a równie apetyczne. Polecam :)
OdpowiedzUsuńIlu procentowe mleko jest tu wzięte pod uwagę przy wyliczaniu zawartości tłuszczu? :)
OdpowiedzUsuńIlu procentowe mleko jest tu wzięte pod uwagę przy wyliczaniu zawartości tłuszczu? :)
OdpowiedzUsuń2% ;)
Usuńwrzucamy do gotującego się mleka?:)
OdpowiedzUsuńObojętne, ja wrzucam od razu :)
Usuń