Szczaw, botwinka, rabarbar, szparagi, soczyste pomidory - bogactwo i różnorodność składników dostępnych na wiosnę wyklucza nudę w kuchni :)
Szczaw zebrałam na swoim podwórku z dala od ruchliwej trasy. Zawiera on ogromne ilości witaminy A, C oraz B2, jest także dobrym źródłem potasu, wapnia, żelaza i cynku. Niestety potrawy tej nie powinny spożywać osoby z kamicą nerkową z uwagi na obecność w szczawiu szczawianów, które razem z wapniem mogą tworzyć nierozpuszczalne złogi, prowadzące do zaczopowania kanalików nerkowych.
Składniki na 3 porcje:
- Ziemniaki - 3 średnie sztuki
- Marchew - duża sztuka
- Seler - kawałek
- Świeży szczaw - 3 garście
- Mix suszonych warzyw (bez glutaminianu sodu), sól, pieprz do smaku
- Do zaprawienia (opcjonalnie): jogurt naturalny - dwie łyżki, mąka - łyżka
- Jaja - 3 sztuki
Sposób przygotowania:
- Do wody wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew oraz seler, wsypujemy mieszankę przypraw - gotujemy.
- W tym czasie myjemy i siekamy szczaw - dodajemy do zupy gdy warzywa będą odpowiednio miękkie.
- Zupę zaprawiamy mąką i jogurtem (roztrzepane w słoiczku z niewielką ilością wody), doprawiamy do smaku i podajemy tradycyjnie z jajem :)
Wartość odżywcza porcji zupy szczawiowej:
- Energia: 236 kcal
- Białko: 12,5 g
- Tłuszcz: 7,7 g
- Węglowodany: 36,3 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
- Cholesterol: 170 mg
Zupa szczawiowa jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, C, kwasu foliowego, B2, B6, B12, PP;
Jeszcze takiej zupy nie jadlam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com
Uwielbiam szczawiową!
OdpowiedzUsuń