Paulina Styś-Nowak dnia 2013/05/11

Wiosna w pełni więc pora na szczawiową

Szczawiówka

Szczaw, botwinka, rabarbar, szparagi, soczyste pomidory - bogactwo i różnorodność składników dostępnych na wiosnę wyklucza nudę w kuchni :)

Szczaw zebrałam na swoim podwórku z dala od ruchliwej trasy. Zawiera on ogromne ilości witaminy A, C oraz B2, jest także dobrym źródłem potasu, wapnia, żelaza i cynku. Niestety potrawy tej nie powinny spożywać osoby z kamicą nerkową z uwagi na obecność w szczawiu szczawianów, które razem z wapniem mogą tworzyć nierozpuszczalne złogi, prowadzące do zaczopowania kanalików nerkowych.

 

Składniki na 3 porcje:

  • Ziemniaki - 3 średnie sztuki
  • Marchew - duża sztuka
  • Seler - kawałek
  • Świeży szczaw - 3 garście
  • Mix suszonych warzyw (bez glutaminianu sodu), sól, pieprz do smaku
  • Do zaprawienia (opcjonalnie): jogurt naturalny - dwie łyżki, mąka - łyżka
  • Jaja - 3 sztuki


Sposób przygotowania:

  • Do wody wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew oraz seler, wsypujemy mieszankę przypraw - gotujemy.
  • W tym czasie myjemy i siekamy szczaw - dodajemy do zupy gdy warzywa będą odpowiednio miękkie. 
  • Zupę zaprawiamy mąką i jogurtem (roztrzepane w słoiczku z niewielką ilością wody), doprawiamy do smaku i podajemy tradycyjnie z jajem :)

Wartość odżywcza porcji zupy szczawiowej:

  • Energia: 236 kcal
  • Białko: 12,5 g
  • Tłuszcz: 7,7 g
  • Węglowodany: 36,3 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g
  • Cholesterol: 170 mg


Zupa szczawiowa jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, C, kwasu foliowego, B2, B6, B12, PP;
Zupa ze szczawiu

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

2 komentarze: