Składniki na cztery porcje:
- Migdały - 150 g
- Sok jabłkowy -dwie szklanki
- Banan - trzy sztuki
- Nasiona lnu (zmielone) - łyżka
Sposób przygotowania:
- Migdały zalewamy wodą i pozostawiamy na noc.
- Migdały osączamy i opłukujemy - wrzucamy do blendera, dodajemy nieco soku z jabłek i miksujemy na gładką masę stopniowo dolewając pozostały sok jabłkowy aż powstanie gęste mleczko migdałowe bez żadnych grudek (mleczko powinno być gładkie i kremowe).
- Dodajemy nasiona lnu oraz banany i całość miksujemy na gładko (jeżeli koktajl będzie zbyt gęsty rozcieńczamy go jeszcze odrobiną soku jabłkowego).
Wartość odżywcza porcji (szklanka) koktajlu migdałowo - bananowego:
- Energia: 365 kcal
- Białko: 9 g
- Tłuszcz: 20,5 g
- Węglowodany: 42 g
- Błonnik pokarmowy: 6,5 g
- Cholesterol: 0 mg
Koktajl migdałowo - bananowy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, B6, B2, kwasu foliowego;
Świetne i oczyszczające:)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie. Nigdy nie próbowałam takiego koktajlu, ale już ląduje na mojej liście rzeczy do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń