Składniki na porcję:
- Płatki owsiane górskie - 3 łyżki
- Jogurt naturalny - 3 łyżki
- Dżem domowej roboty (u mnie borówkowy) - 3 łyżeczki
- Gruszka - pół sztuki
- Granat - pestki z 1/4 średniej sztuki
- Płatki migdałów - łyżka
Sposób przygotowania:
- Płatki zalewamy jogurtem i wstawiamy na noc do lodówki.
- Rano dodajemy dżem, owoce i migdały.
Wartość odżywcza porcji jogurtowej owsianki:
- Energia: 327 kcal
- Białko: 9,5 g
- Tłuszcz: 9 g
- Węglowodany: 57 g
- Błonnik pokarmowy: 6 g
- Cholesterol: 6 mg
Jogurtowa owsianka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, żelaza, magnezu,cynku;
- Witamin: E, B1, B2, B12, kwasu foliowego;
Zdrowo i smacznie :) Rzadko robię owsiankę z jogurtem, niemniej całkiem ją lubię.
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkiego rodzaju owsianki ,ta jest przepyszna !
OdpowiedzUsuń