Składniki na blachę (ok. 20 - 25 sztuk):
- Mąka żytnia razowa – jedna szklanka
- Płatki owsiane – pół szklanki
- Masło – dwie płaskie łyżki
- Jogurt naturalny – pół szklanki
- Miód – cztery łyżki
- Orzechy włoskie (posiekane) – trzy łyżki
- Banan (dojrzały) – sztuka
- Nasiona słonecznika (do posypania)
Sposób przygotowania:
- Ucieramy masło z miodem i jogurtem naturalnym, dodajemy mąkę, płatki owsiane, posiekane orzechy oraz banana pokrojonego w kostkę – całość ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia – umieszczamy na niej ciasto – ja używam do tego łyżeczki, na którą nabieram dużą ilość ciasta (z czubkiem), które następnie umieszczam na blaszce i rozgniatam łyżeczką (aby zmieścić się na jednej blaszce odległości pomiędzy ciasteczkami powinny być bardzo małe!).
- Każde ciastko posypujemy ziarnami słonecznika.
- Ciasteczka pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 20 minut (po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie dlatego należy pozostawić je do ostygnięcia – wówczas stwardnieją).
Wartość odżywcza trzech ciasteczek:
- Energia: 181 kcal
- Białko: 4 g
- Tłuszcz: 5 g
- Węglowodany: 32 g
- Błonnik pokarmowy: 3 g
- Cholesterol: 5,9 mg
Bananowe ciasteczka żytnie są jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: żelaza, magnezu, cynku;
- Witamin: kwasu foliowego, B1, B2, B6;
Zrobiłam wczoraj, ale zamiast takich małych ciasteczek, zrobiłam kilka duużych. Idealne na zajęcia i do kawy :)
OdpowiedzUsuńMozna zamiast zwyklego masla dodac maslo orzechowe?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Będą jeszcze lepsze :)
UsuńCzy ciastka powinny być w środku miękkie i mokre? Jeśli nie, to czym może to być spowodowane?
OdpowiedzUsuńChyba powinny dłużej posiedzieć w piekarniku ;)
UsuńMoje też są mokre w środku, myślę, że powinny być dość mocno rozpłaszczone na blaszce.
OdpowiedzUsuńA czy zamiast mąki żytniej można użyć pszennej razowej ?
OdpowiedzUsuńPani Natalio dzieki pani przepisom moje dziecko z cukrzyca bedzie moglo cos nowego i pysznego jesc :)super przepisy :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ;)
UsuńPozdrawiam,
Paulina ;)
Robiłam, wyszły super dobre ( ja dałam mniej miodu ). Polecam przepis.
OdpowiedzUsuńCiasteczka bardzo dobre. Od siebie dodam tylko , że najlepiej w pierwszej kolejności rozprowadzić masło z miodem , a potem dodać jogurt. Dużo łatwiej połączyć że sobą składniki.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za wszystkie inspiracje, w końcu dieta nie jest dla mnie katorgą, a przede mną duże wyzwanie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń