Składniki na keksówkę:
- Jogurt naturalny - pół szklanki
- Otręby owsiane - 6 łyżek
- Jajo - sztuka
- Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- Suszona żurawina - 4 łyżki
- Galaretka o ulubionym smaku
- Ulubione owoce (u mnie banan i brzoskwinia)
Sposób przygotowania:
- Jogurt, otręby, jajo, suszone żurawiny i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy - ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 190˚ C.
- Gdy ciasto się upiecze odstawiamy je do ostygnięcia i przygotowujemy galaretkę używając połowy ilości wody zaznaczonej w instrukcji na opakowaniu.
- Galaretkę odstawiamy w chłodne miejsce do czasu aż zacznie tężeć.
- Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto i wciskamy w nią kawałki owoców - ciasto wkładamy do lodówki.
Wartość odżywcza porcji ciasta galaretkowo - owocowego:
- Energia: 182 kcal
- Białko: 8 g
- Tłuszcz: 2 g
- Węglowodany: 35 g
- Błonnik pokarmowy: 3 g
- Cholesterol: 45 mg
Ciasto galaretkowo - owocowe jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: żelaza, magnezu, cynku;
- Witamin: A, kwasu foliowego, B2, B12, B6;
Ciasto zrobiłam w sobotę u jestem zachwycona!!! Pycha pycha i jeszcze raz pycha! Domownicy zachwyceni tylko narzekali ze tak mało zrobiłam! Rewelacja ciasto będzie stale w moim menu :-)
OdpowiedzUsuńTorcik jest pyszny, a szczególnie spód. Robiąc torcik po raz drugi wzbogaciłam go o warstwę jogurtową (waniliowy jogurt + żelatyna)
OdpowiedzUsuńczy można zastąpić proszek do pieczenia sodą?
OdpowiedzUsuńtak
Usuńdałam niecałą łyżeczkę sody i jest ok :)
OdpowiedzUsuńA co można dać zamiast jogurtu?
OdpowiedzUsuńMoże być mleko (również roślinne), ale w mniejszej ilości (ok. 1/4 szklanki).
UsuńW jakiej formie piec ciasto? Prosze o wymiary. Dziekuje
OdpowiedzUsuńKeksówka ma dł. 22 cm, szer. 9 cm, wys. 6,5 cm ;)
UsuńOtręby mogą być pszenne?
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuńzrobiłam ,ciasto proste na maxa i świetne! pycha pycha pycha, jeszcze raz powtórze-Pani blog jest moją inspiracją i przepisy najlepsze ze wszystkich które wyszukałam w necie :) dziękuję!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMożna ;)
UsuńA czy można zamienić galaretkę na tę domową?? Jeżeli tak, to jak należy postąpić??
OdpowiedzUsuńw porcji jest 182kcal a w całym cieście? :)
OdpowiedzUsuńowsiane płatki chyba nie otręby? same otręby tak nie będą wyglądały jak na foto
OdpowiedzUsuńotręby, otręby ;)
UsuńZrobilam wczoraj. Pyszne jak na ciasto bez cukru. Do spodu dalam orzechy wloskie zamiast zurawiny a galaretke zrobilam sama, z soku mandarynkowego.
OdpowiedzUsuńMam pytanie. Moglaby mi Pani napisac czy jest jakis rodzaj slodzika/cukru ktory jest slodki ale nie ma kalorycznosci? Nie wiem czy dobrze to ujelam. Chodzi mi o to, ze leczymy sie rodzinnie z pasozytow, niestety prawdopodobnie corka przyniosla z przedszkola. Jestesmy trzeci tydz na diecie "absolutne zero cukru i slodzikow we wszystkim" i juz Nam sie troche brzydnie. Corka zaczyna marudzic, strasznie mi dziecka szkoda. Dieta kwasno-ostra jest dobra dla meksykanow a nie przedszkolaka... Zna sie Pani na tym co widac po blogu. Bardzo prosze o odpowiedz. W internecie mnostwo info o cukrach ale nic na ten konkretny temat, poza tym, zeby unikac. Pozdrawiam serdecznie, zycze milego dnie i czekam na odpowiedz.
Myślę, że najlepiej sprawdzi się stewia i ksylitol (ten drugi nie jest w 100% bez kalorii, ale ma ich zdecydowanie mniej niż cukier).
UsuńPozdrawiam :)
Erytrol. Kalorii w 100 g ma 0, jest odrobinę mniej słodszy od ksylitolu.
UsuńDziekuje serdecznie za odpowiedz! Nigdzie nie ma takich informacji a z cukru bialego calkowicie rezygnuje, nawet po skonczeniu kuracji. Nie ukrywam, ze skusil mnie do tego ten blog i wspaniale przepisy, juz dodane do ulubionych:-) Jestem cukiernikiem z wyksztalcenia zeby bylo smieszniej :-) Ale takich informacji nie ucza.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że zmiany będą już na stałe :)
UsuńWitam serdecznie, czy otręby mogę zastąpić płatkami owsianymi?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak
UsuńPani Paulinko a czym mozna zastapic suszona zurawine?
OdpowiedzUsuńrodzynki :)
UsuńNapisala pani, ze w porcji jest 182 kcal, a na ile porcji dzielimy ciasto?
OdpowiedzUsuńMyśli Pani że mogę zastąpić otręby mąką zytnią pelnoziarnistą? Jeśli tak to w jakich ilościach?
OdpowiedzUsuń