Paulina Styś-Nowak dnia 2012/09/20

Proste ciasto galaretkowo - owocowe

Składniki na keksówkę:

  • Jogurt naturalny - pół szklanki
  • Otręby owsiane - 6 łyżek
  • Jajo - sztuka
  • Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
  • Suszona żurawina - 4 łyżki
  • Galaretka o ulubionym smaku
  • Ulubione owoce (u mnie banan i brzoskwinia)



Sposób przygotowania:

  • Jogurt, otręby, jajo, suszone żurawiny i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy - ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 190˚ C.
  • Gdy ciasto się upiecze odstawiamy je do ostygnięcia i przygotowujemy galaretkę używając połowy ilości wody zaznaczonej w instrukcji na opakowaniu.
  • Galaretkę odstawiamy w chłodne miejsce do czasu aż zacznie tężeć.
  • Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto i wciskamy w nią kawałki owoców - ciasto wkładamy do lodówki.

Wartość odżywcza porcji ciasta galaretkowo - owocowego:

  • Energia: 182 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 2 g
  • Węglowodany: 35 g
  • Błonnik pokarmowy: 3 g
  • Cholesterol: 45 mg

Ciasto galaretkowo - owocowe jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: żelaza, magnezu, cynku;
  • Witamin: A, kwasu foliowego, B2, B12, B6;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

29 komentarzy:

  1. Ciasto zrobiłam w sobotę u jestem zachwycona!!! Pycha pycha i jeszcze raz pycha! Domownicy zachwyceni tylko narzekali ze tak mało zrobiłam! Rewelacja ciasto będzie stale w moim menu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcik jest pyszny, a szczególnie spód. Robiąc torcik po raz drugi wzbogaciłam go o warstwę jogurtową (waniliowy jogurt + żelatyna)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą?

    OdpowiedzUsuń
  4. dałam niecałą łyżeczkę sody i jest ok :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A co można dać zamiast jogurtu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być mleko (również roślinne), ale w mniejszej ilości (ok. 1/4 szklanki).

      Usuń
  6. W jakiej formie piec ciasto? Prosze o wymiary. Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Keksówka ma dł. 22 cm, szer. 9 cm, wys. 6,5 cm ;)

      Usuń
  7. Otręby mogą być pszenne?

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam ,ciasto proste na maxa i świetne! pycha pycha pycha, jeszcze raz powtórze-Pani blog jest moją inspiracją i przepisy najlepsze ze wszystkich które wyszukałam w necie :) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy można zamienić galaretkę na tę domową?? Jeżeli tak, to jak należy postąpić??

    OdpowiedzUsuń
  11. w porcji jest 182kcal a w całym cieście? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. owsiane płatki chyba nie otręby? same otręby tak nie będą wyglądały jak na foto

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobilam wczoraj. Pyszne jak na ciasto bez cukru. Do spodu dalam orzechy wloskie zamiast zurawiny a galaretke zrobilam sama, z soku mandarynkowego.
    Mam pytanie. Moglaby mi Pani napisac czy jest jakis rodzaj slodzika/cukru ktory jest slodki ale nie ma kalorycznosci? Nie wiem czy dobrze to ujelam. Chodzi mi o to, ze leczymy sie rodzinnie z pasozytow, niestety prawdopodobnie corka przyniosla z przedszkola. Jestesmy trzeci tydz na diecie "absolutne zero cukru i slodzikow we wszystkim" i juz Nam sie troche brzydnie. Corka zaczyna marudzic, strasznie mi dziecka szkoda. Dieta kwasno-ostra jest dobra dla meksykanow a nie przedszkolaka... Zna sie Pani na tym co widac po blogu. Bardzo prosze o odpowiedz. W internecie mnostwo info o cukrach ale nic na ten konkretny temat, poza tym, zeby unikac. Pozdrawiam serdecznie, zycze milego dnie i czekam na odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że najlepiej sprawdzi się stewia i ksylitol (ten drugi nie jest w 100% bez kalorii, ale ma ich zdecydowanie mniej niż cukier).

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Erytrol. Kalorii w 100 g ma 0, jest odrobinę mniej słodszy od ksylitolu.

      Usuń
  14. Dziekuje serdecznie za odpowiedz! Nigdzie nie ma takich informacji a z cukru bialego calkowicie rezygnuje, nawet po skonczeniu kuracji. Nie ukrywam, ze skusil mnie do tego ten blog i wspaniale przepisy, juz dodane do ulubionych:-) Jestem cukiernikiem z wyksztalcenia zeby bylo smieszniej :-) Ale takich informacji nie ucza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że zmiany będą już na stałe :)

      Usuń
  15. Witam serdecznie, czy otręby mogę zastąpić płatkami owsianymi?

    OdpowiedzUsuń
  16. Pani Paulinko a czym mozna zastapic suszona zurawine?

    OdpowiedzUsuń
  17. Napisala pani, ze w porcji jest 182 kcal, a na ile porcji dzielimy ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  18. Myśli Pani że mogę zastąpić otręby mąką zytnią pelnoziarnistą? Jeśli tak to w jakich ilościach?

    OdpowiedzUsuń