Paulina Styś-Nowak dnia 2012/09/24

Knedle ze śliwkami

Składniki na dwie porcje:

  • Twaróg półtłusty - 250 g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - szklanka
  • Jajo - sztuka
  • Mleko - łyżka
  • Sól - pół łyżeczki
  • Śliwki węgierki - 10 dojrzałych sztuk

Sposób przygotowania:

  • Rozgniatamy twaróg na stolnicy, dodajemy jajo, mąkę, mleko i sól - zagniatamy ciasto.
  • Odrywamy kawałki ciasta, na które nakładamy po jednej śliwce (bez pestki!) i zlepiamy w kulki.
  • Knedle wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy przez ok. 10 - 12 minut.
  • Możemy je podać z jogurtem naturalnym wymieszanym z miodem i cynamonem.

Przepis zainspirowany serowymi knedlami z truskawkami Karoli ;) : http://trojkolorowakuchnia.bloog.pl/id,331888116,title,Serowe-knedle-z-truskawkami,index.html

Wartość odżywcza porcji knedli ze śliwką:

  • Energia: 406 kcal
  • Białko: 34 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 50 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g
  • Cholesterol: 129,4 mg

Knedle ze śliwką są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku;
  • Witamin: kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Dietetyk Paulina Styś-Nowak

Mama. Dietetetyk. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

O mnie

12 komentarzy:

  1. Ja też takie robię z tym, że do ciasta dodaję jeszcze ugotowanego i startego na tarce (drobne oczka) ziemniaka i dodatkowo oddzielnie ubijam białko jaja - konsystencja ciasta knedlowego jest lepsza, jest bardziej lekkie, puszyste, mniej zbite....pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy mąka ryżowa też się nada? Bo takową mam w szafce.:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia - nigdy nie robiłam na mące bezglutenowej

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. Możesz wymieszać mąkę ryżową z mąką pełnoziarnistą. Ja często tak robię i polecam ;)

      Usuń
    4. Możesz wymieszać mąkę ryżową z mąką pełnoziarnistą. Ja często tak robię i polecam ;)

      Usuń
    5. Ja często mieszam mąkę orkiszową, ryżową i pełnoziarnistą

      Usuń
  3. A czy zmielone platki owsiane gorskie zamiast maki bylyby ok?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ilość kcal na porcję jest podana z jogurtem już? I czy porcja to te 5 knedli ze zdjęcia? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. porcja to ile knedli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy jakiej wielkości będą, tutaj ilość składników jest podana na dwie porcje

      Usuń
  6. Właśnie je zjadłam i....... mega mega mega:-D

    OdpowiedzUsuń