Owsiane placuszki mogą stanowić świetną alternatywę dla tradycyjnych kanapek – pasują do nich rozmaite dodatki - począwszy od wędlin, warzyw, twarożku a kończąc na rozmaitych pastach kanapkowych czy serku z owocami.
Składniki na 8 sztuk:
- Płatki owsiane – 1 i ½ szklanki
- Jajo – sztuka
- Jogurt naturalny – pół szklanki
- Siemię lniane – łyżka
- Pestki dyni – dwie łyżki
- Nasiona słonecznika – dwie łyżki
- Nasiona sezamu – dwie łyżki
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy – masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (u mnie zioła prowansalskie i oregano).
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką masę (jeden placuszek – jedna łyżka), którą rozgniatamy formując okrągłe placuszki.
- Placuszki pieczemy w temp. 190˚C przez 15 – 20 minut.
Wartość odżywcza porcji ziołowych placuszków owsianych (dwie sztuki):
- Energia: 245 kcal
- Białko: 10 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 31 g
- Błonnik pokarmowy: 3,5 g
- Cholesterol: 56,4 mg
Ziołowe placuszki owsiane są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;
Uwielbiam Twojego bloga. Postaram się zrobić kiedyś jakieś danie Twojego autorstwa. Naprawdę jestem pod wrażeniem, że można upichcić coś tak ciekawego z prostych składników. :)
OdpowiedzUsuńczy mogę zamienić jogurt czymś innym?
OdpowiedzUsuń