Schab duszony w warzywach z wolnowaru i nie tylko (miękki i delikatny) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2017/06/26

Schab duszony w warzywach z wolnowaru i nie tylko (miękki i delikatny)

Schab też można przygotować dużo lżej! Sprawdźcie ten przepis, warzywa można dodać dowolne :)


Składniki na 4 porcje:

  • Ok. 800g chudego schabu
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 małe cukinie
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 szklanka bulionu
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka


Sposób przygotowania:

  • Mięso natrzyj marynatą przygotowaną z musztardy i przypraw - odstaw na kilak godzin do lodówki.
  • Po tym czasie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek na łyżce oleju i dodaj schab.
  • Do schabu dodaj pokrojone warzywa oraz wlej bulion.
  • Ustaw wolnowar na tryb high na ok. 6 godzin lub low na 8 godzin.
  • Mięso możesz dusić także w garnku (ok. 1,5 godziny), choć nie będzie aż tak delikatne.


Wartość odżywcza porcji tak przygotowanego mięsa z warzywami:

  • Energia: 466 kcal
  • Białko: 47 g
  • Tłuszcz: 24g
  • Węglowodany: 15 g
  • Błonnik pokarmowy: 6 g


Schab duszony w warzywach jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

4 komentarze: