Paulina Styś-Nowak dnia 2017/06/28

Sałatka z jajkiem i bobem

Sezonowa sałatka z bobem! Lekko i pożywnie - idealna na kolację :)


Składniki na 4 porcje:

  • 8 garści porwanej sałaty
  • 1 kalafior
  • kilka rzodkiewek
  • 2 szklanki bobu
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 łyżeczki oliwy lub 4 łyżki domowego majonezu z tego przepisu 
  • pęczek szczypiorku


Sposób przygotowania:

  • Kalafior podziel na różyczki i ugotuj na parze.
  • Bób ugotuj i usuń skórki.
  • Pokrój pozostałe składniki.
  • Rozmieść wszystko na talerzu, polej oliwą lub podaj z majonezem i oprósz szczypiorkiem.


Wartość odżywcza porcji sałatki:

  • Energia: 300 kcal
  • Białko: 23 g
  • Tłuszcz: 15 g
  • Węglowodany: 17 g
  • Błonnik pokarmowy: 13 g


Sałatka z jajkiem i bobem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

3 komentarze: