Drożdżowe bułeczki z jabłkami (do odrywania) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2016/11/18

Drożdżowe bułeczki z jabłkami (do odrywania)

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe zawijaski jabłkowo - cynamonowe. Nie jest to aż tak pulchny wypiek jak tradycyjna drożdżówka, ale dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia, że ma ona zdecydowanie więcej wartości odżywczych oraz można się nimi najeść (w przypadku klasycznej drożdżówki jest to raczej trudne). Jak dla mnie świetny zamiennik dla drożdżówek z białej mąki z toną cukru i tłuszczu niewiadomego pochodzenia.


Składniki na 16 bułeczek:

  • Mąka pszenna pełnoziarnista (graham) - 1,5 szklanki
  • Mąka pszenna jasna (typ 500 - 550) - 2 szklanki
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Imbir w proszku - 1/4 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Cukier - 4 łyżki
  • Suche drożdże - opakowanie (7g)
  • Mleko (może być dowolne roślinne, np. ryżowe, migdałowe, owsiane) - 1 szklanka
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki
  • Banan - sztuka

Wypełnienie:
  • Jabłka (słodkie) - 6 - 7 sztuk
  • Cynamon - 1 płaska łyżeczka

Sposób przygotowania:

  • Banana zmiksuj na gładkie puree. Mleko lekko podgrzej żeby było letnie.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto (może wydawać się zbyt klejące - to nic, tak ma być; jeśli będzie problem z zagniataniem oprószaj ręce mąką, można też wyrobić robotem kuchennym).
  • Ciasto przełóż do miski, nakryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
  • W tym czasie jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do rondelka z niewielką ilością wody. Dodaj cynamon i praż aż będą miękkie.
  • Gdy ciasto wyrośnie wyrzuć je na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkuj na prostokąt (wierzch ciasta również oprósz mąką, aby nie przyklejało się do wałka) jak na roladę.
  • Na ciasto wyłóż prażone jabłka.
  • Ciasto zwiń jak roladę i pokrój na 12 kawałków o szerokości ok. 3 cm.
  • Układaj je (spiralą do góry) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. 
  • Ciasto możesz posmarować z wierzchu rozkłóconym białkiem, aby ładnie się zrumieniło.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 40 minut.


Wartość odżywcza jednej bułeczki:

  • Energia: 142 kcal
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcz: 3 g
  • Węglowodany: 25 g
  • Błonnik pokarmowy: 2 g
Drożdżowe bułeczki z jabłkami są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

10 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. i smakuje :)
    Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie rozumiem.. czyli banana wymieszanego z mlekiem należy dodać do ciasta? jeśli tak to w którym momencie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banan miksujemy, mleko pogrzewamy rondelku. Mieszamy wszystkie składniki na ciasto (włącznie ze zmiksowanym bananem i podgrzanym mlekiem) i gotowe ;)

      Usuń
  4. Mogą być zwykle drozdze i wtedy jaka ilość

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie i idealnie nadaję się na Lunchbox do szkoły lub pracy :)
    Zapraszam do siebie
    https://eva-and-a-healthy-lifestyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda apetycznie i idealnie nadaję się na Lunchbox do szkoły lub pracy :)
    Zapraszam do siebie
    https://eva-and-a-healthy-lifestyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Kaloryczność bułeczki odnosi się do 1/12 ciasta czy 1/16, bo na wstępie mowa o 16 buleczkach, jednak z opisu wynika ze kroimy calosc na 12 czesci?

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki za przepis, bułeczki wyglądają bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń