Czekoladowe szyszki orkiszowe | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2016/10/13

Czekoladowe szyszki orkiszowe

Spory czas temu dostałam od  FITLOVEBOX boxa ze zdrowymi produktami (cała zawartość na zdjęciu pod przepisem). Dzisiaj mam dla Was fajny przepis na wykorzystanie jednego z produktów znalezionych w boxie. 

Przepis ten idealnie wpisuje się w konieczność osłodzenia sobie jesiennego popołudnia. Jest niezwykle szybko, słodko i czekoladowo. Jeśli więc masz nieodpartą ochotę na coś słodkiego to przygotuj taką domową słodycz - nie sięgaj po sklepowe wyroby.

Składniki na ok. 20 małych szyszek:

  • Orkisz ekspandowany - 2 szklanki
  • Suszone daktyle - szklanka (ok. 100 - 120g)
  • Gorzka czekolada - tabliczka (100g)


Sposób przygotowania:

  • Daktyle zalej na 5 minut wrzątkiem. Po tym czasie odlej wodę i zmiksuj na gładką pastę.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Formuj łyżką lub rękoma kulki i rozkładaj je na papierze do pieczenia.
  • Przechowuj w chłodnym miejscu lub lodówce.


Wartość odżywcza porcji (3 sztuk) czekoladowych szyszek:

  • Energia: 168 kcal
  • Białko: 2 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 28 g
  • Błonnik pokarmowy: 2 g

Czekoladowe szyszki orkiszowe są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, cynku;
  • Witamin: B1, B6, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

2 komentarze: