Paulina Styś-Nowak dnia 2016/10/13

Czekoladowe szyszki orkiszowe

Spory czas temu dostałam od  FITLOVEBOX boxa ze zdrowymi produktami (cała zawartość na zdjęciu pod przepisem). Dzisiaj mam dla Was fajny przepis na wykorzystanie jednego z produktów znalezionych w boxie. 

Przepis ten idealnie wpisuje się w konieczność osłodzenia sobie jesiennego popołudnia. Jest niezwykle szybko, słodko i czekoladowo. Jeśli więc masz nieodpartą ochotę na coś słodkiego to przygotuj taką domową słodycz - nie sięgaj po sklepowe wyroby.

Składniki na ok. 20 małych szyszek:

  • Orkisz ekspandowany - 2 szklanki
  • Suszone daktyle - szklanka (ok. 100 - 120g)
  • Gorzka czekolada - tabliczka (100g)


Sposób przygotowania:

  • Daktyle zalej na 5 minut wrzątkiem. Po tym czasie odlej wodę i zmiksuj na gładką pastę.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Formuj łyżką lub rękoma kulki i rozkładaj je na papierze do pieczenia.
  • Przechowuj w chłodnym miejscu lub lodówce.


Wartość odżywcza porcji (3 sztuk) czekoladowych szyszek:

  • Energia: 168 kcal
  • Białko: 2 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 28 g
  • Błonnik pokarmowy: 2 g

Czekoladowe szyszki orkiszowe są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, cynku;
  • Witamin: B1, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

17 komentarzy:

  1. bardzo proste i pewnie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem zakochana w tym przepisie :) Pozwoliłam sobie umieścić go u siebie wraz z wyliczeniami dla diabetyków, oczywiście z zaznaczeniem skąd pochodzi, mam nadzieję że to nie problem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znaczy się że tak bez pieczenia ?:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to chyba nie do końca bezglutenowe

    OdpowiedzUsuń
  5. Szyszki wyszły przepyszne, a zniknęły szybciej, niż się pojawiły! :D
    Z tą różnicą, że zamiast orkiszu użyłam ryżu preparowanego — niestety tylko to miałam w domu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie miałam fig,zastąpiłam je mielonymi orzechami,niestety nie dało rady ulepić z tej masy kulek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale w tym przepisie nie ma słowa o figach :)

      Chyba chodzi o inny przepis?

      Usuń
  7. Jutro koniecznie wypróbuję. Wyglądają pysznie :) a jak dlugo można je przechowywać, aby pozostały świeże? Dziękuję z góry za odpowiedź :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że o tygodnia. Tylko u nas zniknęły szybciej ;)

      Usuń
  8. Chciałam zrobić je na świeżo przed przyjściem znajomych, dlatego zastanawiam się jak długo "schną"? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrzebują ok. 2 godzin (czekolada musi zastygnąć) :)

      Usuń
  9. Hej :)
    Czy można zastąpić orkisz ekspandowany ekspandowanym amarantusem... ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Tylko amarantus ma taki specyficzny posmak... ;)

      Usuń
  10. Bardzo smaczne też z gryką lub prosem ekspandowanym :)

    OdpowiedzUsuń