Przepis ten idealnie wpisuje się w konieczność osłodzenia sobie jesiennego popołudnia. Jest niezwykle szybko, słodko i czekoladowo. Jeśli więc masz nieodpartą ochotę na coś słodkiego to przygotuj taką domową słodycz - nie sięgaj po sklepowe wyroby.
Składniki na ok. 20 małych szyszek:
- Orkisz ekspandowany - 2 szklanki
- Suszone daktyle - szklanka (ok. 100 - 120g)
- Gorzka czekolada - tabliczka (100g)
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalej na 5 minut wrzątkiem. Po tym czasie odlej wodę i zmiksuj na gładką pastę.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Formuj łyżką lub rękoma kulki i rozkładaj je na papierze do pieczenia.
- Przechowuj w chłodnym miejscu lub lodówce.
Wartość odżywcza porcji (3 sztuk) czekoladowych szyszek:
- Energia: 168 kcal
- Białko: 2 g
- Tłuszcz: 5 g
- Węglowodany: 28 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
Czekoladowe szyszki orkiszowe są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, cynku;
- Witamin: B1, B6, PP;
bardzo proste i pewnie pyszne
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńJestem zakochana w tym przepisie :) Pozwoliłam sobie umieścić go u siebie wraz z wyliczeniami dla diabetyków, oczywiście z zaznaczeniem skąd pochodzi, mam nadzieję że to nie problem :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo mi miło :)
UsuńPozdrawiam,
Paulina
Znaczy się że tak bez pieczenia ?:-)
OdpowiedzUsuńtak ;)
UsuńAle to chyba nie do końca bezglutenowe
OdpowiedzUsuńSzyszki wyszły przepyszne, a zniknęły szybciej, niż się pojawiły! :D
OdpowiedzUsuńZ tą różnicą, że zamiast orkiszu użyłam ryżu preparowanego — niestety tylko to miałam w domu.
Nie miałam fig,zastąpiłam je mielonymi orzechami,niestety nie dało rady ulepić z tej masy kulek...
OdpowiedzUsuńAle w tym przepisie nie ma słowa o figach :)
UsuńChyba chodzi o inny przepis?
Jutro koniecznie wypróbuję. Wyglądają pysznie :) a jak dlugo można je przechowywać, aby pozostały świeże? Dziękuję z góry za odpowiedź :-)
OdpowiedzUsuńMyślę, że o tygodnia. Tylko u nas zniknęły szybciej ;)
UsuńChciałam zrobić je na świeżo przed przyjściem znajomych, dlatego zastanawiam się jak długo "schną"? :)
OdpowiedzUsuńPotrzebują ok. 2 godzin (czekolada musi zastygnąć) :)
UsuńHej :)
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić orkisz ekspandowany ekspandowanym amarantusem... ?
Pozdrawiam
Myślę, że tak. Tylko amarantus ma taki specyficzny posmak... ;)
UsuńBardzo smaczne też z gryką lub prosem ekspandowanym :)
OdpowiedzUsuń