Składniki na jedną porcję:
- Mix ulubionych sałat - 2 garści
- Ser typu feta - ok. 50g
- Ziarna granatu - ok. 4 łyżki
- Orzechy pekan (lub inne) - łyżka
- Awokado - 1/3 sztuki
- Oliwa - łyżka
- Miód - łyżeczka
- Chleb pełnoziarnisty - 1 - 2 kromki
Sposób przygotowania:
- Ser i awokado pokrój w kostkę.
- Chleb podpiecz w tosterze lub na suchej patelni do grillowania.
- Rozłóż wszystkie składniki na sałacie, skrop oliwą i miodem.
- Podawaj z grzankami.
Wartość odżywcza sałatki z fetą i granatem:
- Energia: 505 kcal
- Białko: 15 g
- Tłuszcz: 32 g
- Węglowodany: 40 g
- Błonnik pokarmowy: 6 g
Sałatka z fetą i granatem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Dzięki za kolejny smaczny i szybki przepis :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda idealna na przekąskę :)
OdpowiedzUsuń