Ale kto by się tym przejmował! Mało tego! Przecież można upichcić bigos bez dodatku mięsa - dobrze doprawiony i kwaskowy. Podany z pieczonymi ziemniaczkami posmakuje każdemu :)
Składniki na 10 - 12 porcji:
- Kwaszona kapusta - 1 kg
- Biała kapusta - 1 kg
- Garść suszonych grzybów namoczonych przez noc w wodzie
- Cebula - sztuka
- Kwaśne jabłko - sztuka
- Suszone śliwki - 10 sztuk
- Czerwona soczewica - 1 szklanka
- Przecier pomidorowy - 5 łyżek
- Sos sojowy - 3 łyżki
- Olej rzepakowy - 2 łyżki
- Woda lub warzywny bulion* - 4 - 5 szklanek
- Przyprawy:
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 jagody jałowca
- 3 liście laurowe
- 2 goździki
- łyżka majeranku
- kminek - łyżeczka
- słodka papryka - pół łyżeczki
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Kapustę kwaszoną opłukaj (gdy jest bardzo kwaśna obgotuj) i posiekaj.
- Na łyżce oleju zeszklij posiekaną w kostkę cebulę. Do cebuli dodaj kwaszoną kapustę i wszystkie przyprawy (w tym łyżeczkę pieprzu). Zalej dwiema szklankami wody lub bulionu (potrawa będzie smaczniejsza z bulionem)
i gotuj przez godzinę. - Po tym czasie dodaj poszatkowaną białą kapustę, grzyby (grubo posiekane), posiekane jabłko, śliwki, soczewicę, przecier pomidorowy oraz sos sojowy. Zalej dwiema szklankami wody lub bulionu i gotuj jeszcze przez ok. 2 - 3 godziny. Mieszaj co jakiś czas - w razie gdyby kapusta była za sucha podlej jeszcze wodą.
- Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wartość odżywcza porcji wege bigosu (1/10 przepisu):
- Energia: 150 kcal
- Białko: 8 g
- Tłuszcz: 3 g
- Węglowodany: 21 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
Wege bigos jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku, wapnia;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6;
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, w dodatku taki bigos roślinny pysznie smakuje :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne, lekkie danie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis na święta...Napewno zagości u mnie na wigilijnym stole.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmoże być młoda kapusta?:)
OdpowiedzUsuńNajlepszy bigos jaki jadłam. Przepis rewelacyjny. Uwielbiam Pani blog!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję! :)
UsuńTa kapusta ma byc kwaszona (ocet) czy kiszona (fermentacja)?
OdpowiedzUsuń