Paulina Styś-Nowak dnia 2016/04/22

Duszona kapusta, czyli wege "bigos" :)

Ówczesny bigos to duszona kapusta z mięsem i przyprawami. Jednak pierwotny przepis na bigos nie wspominał ani słowem o... kapuście. Była to po prostu mieszanka tłustych mięs z dodatkiem korzennych przypraw, wina oraz jabłek.

Ale kto by się tym przejmował! Mało tego! Przecież można upichcić bigos bez dodatku mięsa - dobrze doprawiony i kwaskowy. Podany z pieczonymi ziemniaczkami posmakuje każdemu :)

Składniki na 10 - 12 porcji:

  • Kwaszona kapusta - 1 kg
  • Biała kapusta - 1 kg
  • Garść suszonych grzybów namoczonych przez noc w wodzie
  • Cebula - sztuka
  • Kwaśne jabłko - sztuka
  • Suszone śliwki - 10 sztuk
  • Czerwona soczewica - 1 szklanka
  • Przecier pomidorowy - 5 łyżek
  • Sos sojowy - 3 łyżki 
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki 
  • Woda lub warzywny bulion* - 4 - 5 szklanek
  • Przyprawy:
    - 4 kulki ziela angielskiego
    - 3 jagody jałowca
    - 3 liście laurowe
    - 2 goździki
    - łyżka majeranku
    - kminek - łyżeczka
    - słodka papryka - pół łyżeczki
    - pieprz
    - sól
*Ja dodaję wodę i domowe kostki rosołowe (przygotowane tak jak tutaj, lecz tym razem na klasycznym bulionie drobiowo - warzywnym).

Sposób przygotowania:

  • Kapustę kwaszoną opłukaj (gdy jest bardzo kwaśna obgotuj) i posiekaj.
  • Na łyżce oleju zeszklij posiekaną w kostkę cebulę. Do cebuli dodaj kwaszoną kapustę i wszystkie przyprawy (w tym łyżeczkę pieprzu). Zalej dwiema szklankami wody lub bulionu (potrawa będzie smaczniejsza z bulionem)
    i gotuj przez godzinę.
  • Po tym czasie dodaj poszatkowaną białą kapustę, grzyby (grubo posiekane), posiekane jabłko, śliwki, soczewicę, przecier pomidorowy oraz sos sojowy. Zalej dwiema szklankami wody lub bulionu i gotuj jeszcze przez ok. 2 - 3 godziny. Mieszaj co jakiś czas - w razie gdyby kapusta była za sucha podlej jeszcze wodą.
  • Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wartość odżywcza porcji wege bigosu (1/10 przepisu):

  • Energia: 150 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 3 g
  • Węglowodany: 21 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g


Wege bigos jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku, wapnia;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

8 komentarzy:

  1. No właśnie, w dodatku taki bigos roślinny pysznie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis na święta...Napewno zagości u mnie na wigilijnym stole.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. może być młoda kapusta?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepszy bigos jaki jadłam. Przepis rewelacyjny. Uwielbiam Pani blog!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta kapusta ma byc kwaszona (ocet) czy kiszona (fermentacja)?

    OdpowiedzUsuń