Pstrąg z mango (super obiad w mniej niż 30 minut) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2016/02/11

Pstrąg z mango (super obiad w mniej niż 30 minut)

Dzisiaj mam dla Was przepis na super szybki sposób na rybę. Przygotowanie całego obiadu zajmuje niecałe 30 minut, a efekt jest bardzo ciekawy. Przepis ten pokazuje, że siła tkwi w prostocie :)

Zapraszam na pstrąga z mango! Podałam go z kaszą jaglaną i brokułami ugotowanymi na parze, skropionymi odrobiną oleju sezamowego i "sokiem" z mango.

 

Składniki:

  • Filet pstrąga łososiowego - ok. 120g
  • Mango - 1/2 sztuki 
  • Szczypiorek 
  • Sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  • Osuszoną rybę oprósz solą i pieprzem.
  • Ugrilluj na patelni do grillowania po 5 minut z każdej strony.
  • Przełóż na talerz i obsyp posiekanym w kostkę mango oraz szczypiorkiem.


Wartość odżywcza pstrąga z mango:

  • Energia: 298 kcal
  • Białko: 24g
  • Tłuszcz: 12g
  • Węglowodany: 23g
  • Błonnik pokarmowy: 3g


Pstrąg z mango jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza;
  • Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

17 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie danie, ale ostatnio mam pecha do mango. Kupiłam 2 w rożnych sklepach wewnątrz były czarne :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj :( Nigdy jeszcze tak mi się nie trafiło

      Usuń
  3. Witam Pani Paulino, ciekawa jestem co Pani sądzi nt tego co głosi P. Przyjemska "niebezpieczne zboża". Bynajmniej nie piszę tego robiąc jej reklamę, ale szukając prawdy. Głosi, że ryz, gryka, kasza jaglana tak zachwalana, amarantus i wiele innych tez ma w sobie gluten i zaleca ich unikać. Czy to teoria spisku przeciw wszelkim zbozom, tez podaje badania??? Ale jaki był ich cel? Co jest prawdą? Dziękuje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat wszystkie wymienione kasze naturalnie nie zawierają glutenu. Mogą być ewentualne zanieczyszczone w procesie produkcji w miejscach gdzie są przetwarzane jednocześnie zboża glutenowe. Dlatego osoby przestrzegające diety bezglutenowej powinny wybierać wyłącznie produkty z symbolem przekreślonego kłosa (wówczas mamy pewność, że nie ma glutenu).

      Poza tym u osób, które nie chorują na celiakię oraz nie mają alergii na gluten nie ma wskazań aby wykluczać gluten z diety.

      Usuń
  4. Danie wygląda pięknie :)
    Na zdj widzę brokuły, czy to prawda, że jedzenie ich w nadmiernej ilości jest niewskazane np. zjedzenia małej główki na kolacje ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U osób bez zaburzeń tarczycy nie ma powodu do obaw. Akurat brokuły to jedno z warzyw, które warto jeść nawet codziennie :)

      Usuń
  5. Pycha ! Na pewno spróbuję zrobić :)

    http://agiiz.blogspot.com/2016/02/zdrowe-zywienie.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie i pewnie świetnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie ale nie do tego przepisu , chciałabym zrobić zapiekankw warzywna i chce ją zrobić z serem , jaki ser będzie najlepszy i najzdrowszy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do zapiekanek najlepiej sprawdza się mozzarella ;)

      Usuń
  8. Z mango jeszcze nie jadłam, ale z chęcią spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za przepis, robiłam już drugi raz (tym razem z kuskusem) i bardzo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń