Paulina Styś-Nowak dnia 2015/12/17

Pasztet z soczewicy i kiszonej kapusty

Jeśli zastanawiacie się nad wyborem pasztetu na święta to mam dla Was coś extra. Pomidorowy, lekko kwaskowy pasztet z soczewicy idealnie wpisuje się w świąteczne menu. Da się go pokroić w plastry, a także rozsmarować na kanapce. Może znajdzie się dla niego miejsce obok mięsnych zakąsek?


Składniki na 3 kokilki (średnica 10 cm, wysokość 5 cm)*:

  • Soczewica czerwona - 1/2 szklanki
  • Cebula - sztuka
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Kiszona kapusta (odciśnięta) - 1/2 szklanki
  • Pomidory suszone (odciśnięte z oliwy) - 1/2 szklanki
  • Pomidory krojone z puszki - 1/2 szklanki
  • Kminek - 1/4 łyżeczki
  • Wędzona papryka - 1/4 łyżeczki (można zamienić na słodką paprykę)
  • Pieprz - 1/2 łyżeczki
  • Sól

*Jeśli będziesz przygotowywać pasztet w keksówce podwój ilość składników.

Sposób przygotowania:

  • Soczewicę ugotuj w szklance wody - gotuj aż wchłonie całą wodę (ok. 10 minut).
  • Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na łyżce oleju.
  • Do cebuli dodaj posiekaną kapustę, posiekane pomidory suszone oraz pomidory z puszki. Duś przez kilka minut.
  • Połącz ze sobą wszystkie składniki i zmiksuj na gładko blenderem.
  • Masę przełóż do foremki natłuszczonej olejem i oprószonej bułką tartą.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40 minut w przypadku małych foremek lub 60 minut w przypadku keksówki.



Wartość odżywcza porcji pasztetu (50g):

  • Energia: 71 kcal
  • Białko: 3,5 g
  • Tłuszcz: 2,8 g
  • Węglowodany: 8 g
  • Błonnik pokarmowy: 2g

Pasztet z soczewicy i kiszonej kapusty jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:C, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

17 komentarzy:

  1. a takiego smakołyku to ja jeszcze nie widziałam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie robię próbę:)....

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja właśnie upiekłam i przyznam że pasztet jest obłędny :)
    Bardzo mi smakuje i jak tylko przyjdzie mój narzeczony to dam mu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy masa jest rzadka przed pieczeniem?

    OdpowiedzUsuń
  5. Chwila prawdy, będzie za godzinkę. Właśnie wstawiłam pasztet do pieca. :) Jutro napiszę jak wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam i jak obiecałam, to jestem, żeby napisać jak wyszedł pasztet.:) A więc tak.... mnie smakuje, troszkę przesadziłam tylko z pieprzem :), ale to też rzecz smaku. Dla ludzi, którzy lubią kapustę kiszoną, przypadnie do gustu. No i też dodatkowy plus, nie trzeba wtedy używać masła. Ja polecam ten pasztet. !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pasztet świetny! Co prawda mój wyszedł trochę papkowaty (to pewnie przez to, że nie odlałam całej wody po ugotowaniu soczewicy), ale i tak w smaku pszepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile gramów pasztetu wychodzi z całego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  9. Brakuje tu paru szczegółów mianowicie .Nie pisze na jakim ogniu dusic i mieszac i co najważniejsze jakiej konstynstencju powinna byc masa do piekarnika oraz czy ciepła z garnka czy zimna .na tym etapie teraz ostatnim jestem nagrzewam piekarnik i mam to w naczyniu żaroodpornym,własnie nic nie pisze odnosnie tego czy można w naczyniu robić to też ważne jestem początkujący ale wszyscy co jedli moje dania powiedzieli ze nie jeden kucharz morze sie schowac .Prosze o dokładniejsze opisy ,a przepisy są super lecz trzeba to bić je na zasadzie /co autor miał w szczególe na myśli / :D to moja mała uwaga
    pozdro

    OdpowiedzUsuń