Owsianka pomarańczowa z makiem | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2015/11/26

Owsianka pomarańczowa z makiem

Rozgrzewająca i bardzo pożywna. Taka jest owsianka - idealne śniadanie na chłodne poranki. Dzisiaj przepis na owsiankę z makiem i pomarańczą. Lekko kwaskowa i bardzo odżywcza, bo zawiera aż 510 mg wapnia, czyli 50% naszego zapotrzebowania!


Składniki na jedną porcję:

  • Płatki owsiane - 4 łyżki
  • Mak niebieski - 1 łyżka
  • Mleko 1,5% lub dowolne roślinne wzbogacane wapniem (np. sojowe, ryżowe) - szklanka
  • Banan - sztuka
  • Pomarańcza - pół sztuki
  • Ziarna granatu - 3 - 4 łyzki
  • Migdały - łyżka


Sposób przygotowania:

  • Płatki i mak zagotuj w mleku.
  • Do owsianki dodaj owoce i migdały.


Wartość odżywcza owsianki:

  • Energia: 591 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcz: 19  g
  • Węglowodany: 84 g
  • Błonnik pokarmowy: 11 g


Owsianka pomarańczowa z makiem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

17 komentarzy:

  1. mak i pomarańcza zwiastują święta! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna owsianka! Całkowicie trafia w moje upodobania :) Na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomarańcza i mak to jedno z moich lubionych połączeń. Dzisiaj miałam je na podwieczorek z zapiekanymi płatkami jaglanymi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Noooo wreszcie bo już myślałam że zapomniałaś o nas :) Wygląda bajecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy wchlaniamy niezmielony mak ? Wydaje sie , ze znaczna jego ilośc ucieka dołem .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że akurat mak się wchłania, ponieważ nie ma aż tak twardej łupinki.

      Usuń
  6. Witaj Paulino! Zawsze bardzo chętnie korzystam z Twoich przepisów. Tym razem będę starała się jadać częściej na ciepło śniadania, w związku z tym moje pytanie brzmi: czy do skonstruowania takiej pysznej owsianki zamiast płatków owsianych można użyć otrębów owsianych? Czy gotowanie otrębów nie pozbawi ich tych wszystkich dobroczynnych składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otręby zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego, dlatego też raczej nie traktowałabym ich jako podstawę owsianki, lecz dodatek do płatków w ilości maksymalnie 1 łyżki. Nadmiar błonnika również jest niekorzystny, ponieważ może zmniejszać biodostępność składników mineralnych (np. wapnia, magnezu, żelaza).

      Usuń
    2. Ok, dzięki za odpowiedź. Otręby od dłuższego czasu stanowiły podstawę mojego śniadanie, może czas to przemyśleć:-)

      Usuń
  7. Zjadłam dzisiaj na śniadanie.Byla pyszna!!!

    OdpowiedzUsuń