Kotleciki mięsno - jaglane z rodzynkami | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2015/03/10

Kotleciki mięsno - jaglane z rodzynkami

Kolejna pyszna wersja kotlecików bez smażenia. Podałam je z pieczonymi frytkami z batatów i sosem z awokado i pieczonej papryki. Ten niezwykle pomysłowy przepis na kotleciki znalazłam tutaj. Serdecznie polecam!


Składniki na 3 porcje (6 kotlecików):

  • Kasza jaglana - 4 łyżki (50g)
  • Cebula - 1/2 sztuki
  • Czosnek - ząbek
  • Mielona pierś z indyka - 100g
  • Pomidor - sztuka
  • Rodzynki - 3 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - łyżka
  • Jajo - sztuka
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Słodka papryka - 1/2 łyżeczki
  • Ostra papryka - 1/2 łyżeczki
  • Mielony kminek - 1/2 łyżeczki
  • Oregano - płaska łyżka
  • Natka pietruszki posiekana - łyżka


Sposób przygotowania:

  • Kaszę dokładnie opłukaj na sicie i ugotuj (w potrójnej ilości wody, ok. 15 minut pod przykryciem).
  • Na łyżce oleju podsmaż posiekaną drobno cebulę i czosnek, dodaj przyprawy: słodką i ostrą paprykę oraz kminek. Smaż jeszcze przez minutę. Usmażoną cebulę z przyprawami dodaj do ugotowanej kaszy.
  • Na łyżce oleju podsmaż zmieloną pierś z indyka, następnie dodaj posiekanego w kostkę pomidora (bez miąższu z pestkami). Miąższ przetrzyj przez sitko żeby oddzielić pestki. Do mięsa dodaj uzyskany jeszcze sok pomidorowy. Smaż przez kilka minut.
  • Rodzynki drobno posiekaj.
  • Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i dopraw jeszcze do smaku.
  • Z masy uformuj małe kotleciki, skrop je odrobiną oliwy i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Kotleciki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 15 - 20 minut.


Wartość odżywcza porcji (dwóch) kotlecików:

  • Energia: 219 kcal
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcz: 9 g
  • Węglowodany: 22 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,5 g


Kotleciki z indyka i kaszy jaglanej są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

13 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają i fajnie są podane;

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale że rodzynki? Noo ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a można jaglankę zastąpić pęczakiem..?

    OdpowiedzUsuń
  4. W którym momencie dodajemy jajko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na końcu, gdy mieszamy wszystkie składniki ;)

      Usuń
  5. Uwielbiam takie połaczenia wytrawnie i słodko. To musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis super :) jak robisz sos i pieczesz bataty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos i bataty tutaj: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2015/03/pieczone-frytki-z-batatow.html ;)

      Usuń
  7. Kotleciki są super wlasnie skonczylam obiad trochę zmodyfikowalam ale mysle ze zachowane sa proporcje, zamiast rodzynek dalam zurawine bo zwyczajnie braklo rodzynek i dodalam swieza kolendre co prawda pomylkowo ale na plus dla calosci smaku,pietruszke tez dalam. Do tego salata z rzodkiewka i suszonym pomidorem skropiona limonka z odrobina oleju od pomidorow. Rewelacje, polecam

    OdpowiedzUsuń