Fantastyczne pesto z jarmużu | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2015/03/23

Fantastyczne pesto z jarmużu

Pesto
Pesto świetnie sprawdza się w roli dodatku do makaronu czy ryżu, można wykorzystać je jako smarowidło na kanapki czy sos sałatkowy. Jego ogromną zaletą jest krótki czas przygotowania - potrzeba dosłownie kilka minut, aby otrzymać coś bardzo smacznego. Szczególnie jeśli jest to pesto z jarmużu!


Składniki na 6 łyżek pesto:

  • Porwane i opłukane liście jarmużu (bez grubych łodyg) - 2 ubite szklanki
  • Orzechy nerkowca - 4 łyżki
  • Czosnek - mały ząbek
  • Sok z cytryny - 1 - 2 łyżki
  • Oliwa lub olej roślinny - 1/3 szklanki
  • Sól, pieprz
  • Drobno potarty parmezan - 3 łyżki


Sposób przygotowania:

  • Orzechy podpraż delikatnie na suchej patelni.
  • W misie blendera umieść wszystkie składniki, oprócz parmezanu i przypraw (jarmuż powinien być świeżo opłukany - pesto wychodzi gładsze gdy jest niewielki dodatek wody).
  • Zmiksuj na gładko, dodaj parmezan wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.


Wartość odżywcza łyżki pesto z jarmużu:

  • Energia: 158 kcal
  • Białko: 3,36 g
  • Tłuszcz: 15,28 g
  • Węglowodany: 2,3 g
  • Błonnik pokarmowy: 0,7 g


Pesto z jarmużu jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
  • Witamin:A, E, C;
Jarmużowe pesto

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

28 komentarzy:

  1. Na pewno spróbuję przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to pesto jest po prostu świetne! koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. PYCHA! Ostatnio miałam przygotować pesto z jarmużu, ale ostatecznie zrobiłam chipsy i koktajl. Ale pesto jest w najbliższych planach! :) Jestem bardzo ciekawa! Urzeka mnie jego uniwersalność - na kanapkę, do makaronu, z chęcią bym spróbowała np z serkiem wiejskim :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię te intensywne kolory, które często pesto posiada! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo spodobał mi się twój pomysł na takie pesto;)

    OdpowiedzUsuń
  6. do tego tylko makaron ryżowy i wspaniały posiłek gotowy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, byłaś blisko, robiłam z ryżem :)

      Usuń
  7. Koniecznie muszę wypróbować, robiłam już pesto, ale z jarmużu jeszcze nie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaplanuj sobie na najbliższy obiad ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Jaki piękny kolor! Tylko ta kaloryczność mnie trochę przeraża;) W końcu trudno poprzestać na jednej łyżce:p

    OdpowiedzUsuń
  9. Pytanie ogólne - jak jeść zdrowo i nie zbankrutować? Nie ma co ukrywać zdrowa żywność jest dość droga, nie mówię że wszystko ale sporo produktów jest teraz "na topie" i sprzedawcy doskonale o tym wiedzą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale nie trzeba opierać się na tym co jest na topie. Bardzo często znajdziemy do droższych produktów ich tańsze i równie wartościowe odpowiedniki (np. modne teraz nasiona chia można zastąpić zmielonym siemieniem lnianym, które szczerze polecam). Co więcej niektóre produkty reklamowane jako siódmy cud świata wcale nie muszą być takie zdrowe (marketing i nic poza tym). Jeśli będziemy się trzymać głównych zasad zdrowego odżywiania (dużo warzyw i owoców, pełne ziarna, chudy nabiał) to na pewno nie wpłynie to znacząco na nasz budżet.

      Usuń
  10. Na pewno pyszne do makaronów. Z rukoli też bardzo smaczne - najlepiej z sezamem. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy pesto będzie zdrowszym zamiennikiem masła? Ma mniej kalorii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kalorycznie będzie bardzo podobne do masła, ale z pewnością stanowi zdrowszy zamiennik.

      Usuń
  12. Pesto z jarmużu robiłam już wielokrotnie. Jest rzeczywiście przepyszne, proste i szybkie w wykonaniu. Palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ładnie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  14. Gorzkie... niedobre :( Bu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A odrzuciłaś grube łodygi (to właśnie one nadają gorzki smak)?

      Usuń
  15. Jak długo może postać w lodówce? Jak najlepiej przechować większą ilość? Pasteryzować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pesto należy przełożyć do słoiczka i zalać wierzch niewielką ilością oliwy. W ten sposób przechowujemy je w lodówce do tygodnia. Absolutnie nie pasteryzujemy! ;)

      Usuń
    2. OK, dzięki za informacje :-)

      Usuń
  16. Pesto jest fantastyczne.Juz nie moge sie doczekac dzisiejszego obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  17. A może dodać trochę mniej tego oleju..? Kaloryczność się znacznie zmniejszy, a mam wrażenie, że na zdjęciu jarmuż dosłownie pływa w oleju.. Co Ty na to Paulina?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można ;) Przy czym dawałam maksymalnie mało. Trzeba też zwrócić uwagę, że pesto będzie np. mieszane z makaronem i żeby miało to ręce i nogi ;)

      Usuń