Składniki:
- Czarna fasola - 1/2 szklanki
- Orzechy włoskie - garść (3 łyżki)
- Czosnek - 2 ząbki
- Oliwa - 3 łyżki
- Woda - 4 - 5 łyżek
- Sos sojowy - łyżeczka
- Sok z cytryny - 2 łyżki
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Fasolę namocz w wodzie i zostaw na noc.
- Wodę, w której moczyła się fasola odlej - zalej fasolę świeżą wodą i gotuj do miękkości (ok. 1,5 godziny).
- Ostudzoną fasolę zmiksuj z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku.
Wartość odżywcza łyżki pasty z czarnej fasoli:
- Energia: 99 kcal
- Białko: 2,4 g
- Tłuszcz: 8 g
- Węglowodany: 0,6 g
- Błonnik pokarmowy: 0,3 g
- Cholesterol: 0 mg
Pasta z czarnej fasoli jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin:E, kwasu foliowego, B1, B6;
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pasty kanapkowe...
OdpowiedzUsuńPani Paulino a czy fasola podczas gotowania traci dużo witamin i białka?
OdpowiedzUsuńZachodzą niewielkie straty, aczkolwiek nie na takim poziomie jak w przypadku witaminy C z ziemniaków czy brokułów ;)
Usuńczarną fasolkę już próbowałam, jako farsz do pierogów i właśnie w formie podobnej pasty- super!:)
OdpowiedzUsuńhttp://karolavidasana.blogspot.com/2015/04/pasta-z-czerwonej-fasoli-z-orzechami.html a tutaj w mojej wersji :) Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne fantastyczne inspiracje :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńz orzechami....spróbuję ,fajny przepis
OdpowiedzUsuń