Paulina Styś-Nowak dnia 2015/01/31

Cudowna pasta kanapkowa z czarnej fasoli. Musisz ją spróbować!

Nowa pasta się kłania! Tym razem z czarnej fasoli. Gorąco polecam - warto spróbować :)


Składniki:

  • Czarna fasola - 1/2 szklanki
  • Orzechy włoskie - garść (3 łyżki)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Oliwa - 3 łyżki
  • Woda - 4 - 5 łyżek
  • Sos sojowy - łyżeczka
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  • Fasolę namocz w wodzie i zostaw na noc.
  • Wodę, w której moczyła się fasola odlej - zalej fasolę świeżą wodą i gotuj do miękkości (ok. 1,5 godziny).
  • Ostudzoną fasolę zmiksuj z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku.


Wartość odżywcza łyżki pasty z czarnej fasoli:

  • Energia: 99 kcal
  • Białko: 2,4 g
  • Tłuszcz: 8 g
  • Węglowodany: 0,6 g
  • Błonnik pokarmowy: 0,3 g
  • Cholesterol: 0 mg


Pasta z czarnej fasoli jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:E, kwasu foliowego, B1, B6;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie pasty kanapkowe...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Paulino a czy fasola podczas gotowania traci dużo witamin i białka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachodzą niewielkie straty, aczkolwiek nie na takim poziomie jak w przypadku witaminy C z ziemniaków czy brokułów ;)

      Usuń
  3. czarną fasolkę już próbowałam, jako farsz do pierogów i właśnie w formie podobnej pasty- super!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. http://karolavidasana.blogspot.com/2015/04/pasta-z-czerwonej-fasoli-z-orzechami.html a tutaj w mojej wersji :) Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne fantastyczne inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. z orzechami....spróbuję ,fajny przepis

    OdpowiedzUsuń