Pierniczkowe babeczki z obłędnym kremem orzechowo - waniliowym | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/12/13

Pierniczkowe babeczki z obłędnym kremem orzechowo - waniliowym

Jeśli planujecie co upichcić na święta koniecznie spróbujcie tych uroczych babeczek. Dzięki dodatkowi przyprawy do piernika mają korzenny, świąteczny wręcz smak i aromat. Lekki krem orzechowy z dodatkiem wanilii sprawi, że nikt nawet nie zauważy, że zajda się zdrowym i odchudzonym wypiekiem :) 


Składniki na 10 mniejszych lub 6 większych babeczek:

  • Starta drobno marchew - szklanka
  • Mąka gryczana (w wersji glutenowej może być mąka pszenna pełnoziarnista lub graham) - szklanka
  • Kakao gorzkie - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia (w wersji bezglutenowej specjalny proszek bezglutenowy) - łyżeczka
  • Przyprawa do piernika - płaska łyżka
  • Drobno posiekane orzechy włoskie - 4 łyżki
  • Suszone daktyle - 100g (namoczone gorącej w wodzie przez ok. 30 minut)
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Jajo - sztuka
  • Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki

Składniki na krem orzechowo - waniliowy:
  • Orzechy nerkowca - szklanka (namoczone przez 30 minut w gorącej wodzie)
  • Mleko (może być dowolne mleko roślinne) - kilka łyżek
  • Miód lub ksylitol - do smaku
  • Ziarenka z jednej laski wanilii

Czy odżywiasz się zdrowo?

Przeprowadź szybki test i dowiedz się. Kliknij aby rozpocząć test.


Sposób przygotowania:

  • Z daktyli odlej wodę i zmiksuj je blenderem na gładką pastę. 
  • Wymieszaj wszystkie składniki na babeczki i przełóż do foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub papilotkami (w przypadku foremek sylikonowych nie jest to konieczne).
  • Babeczki piecz w piekarniku w temp. 180 stopni C przez ok. 25 minut.
  • Przygotuj krem: z orzechów odlej wodę - zmiksuj je blenderem z dodatkiem pozostałych składników - mleko dodawaj w trakcie miksowania do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Na ostudzone babeczki wyłóż porcje kremu.


Wartość odżywcza jednej małej babeczki z łyżeczką kremu*:

  • Energia: 192 kcal
  • Białko: 7g
  • Tłuszcz: 13g
  • Węglowodany: 21g
  • Błonnik pokarmowy: 3,5g
  • Cholesterol: 22,4mg

U mnie wyszło 10 babeczek, ilość kremu była odpowiednia do przyozdobienia wszystkich.


Marchewkowe babeczki z kremem są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, B1, B2, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

9 komentarzy:

  1. akurat mam wszystkie potrzebne składniki..... na pewno spróbuję! : ) wszystko co z marchewką jest pyszne <3 a jeśli jeszcze ma kakao.... poezja !

    OdpowiedzUsuń
  2. nathalyia.blogspot.de13 grudnia 2014 19:14

    Oo ale trafilam! Fajnie podobaja mi sie :-)

    Zapraszam nathalyia.blogspot.de :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna alternatywa dla kupnych słodyczy:))

    OdpowiedzUsuń
  4. genialne te babeczki, a zwłaszcza krem! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaczelam robic i ciasto wyszlo bardzo dobre, ale przy pieczeniu- wielki zawod :( niestety, po ponad 35 min surowe w srodku a spod spalony.... może kiedyś sprobuje jeszcze raz, ale na razie smuteczek :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Twój przepis to najlepszy dowód na to, że można się odchudzać smacznie i nie rezygnując ze słodyczy - oczywiście zdrowych i domowej roboty:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A mozna czyms zastapic daktyle alboo nie dac ich w ogole? Wlasnie sie zorientowalam, ze zapomnialam kupic...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daktyle są zamiast cukru ;) Można dodać ksylitolu albo miodu, ewentualnie spróbować z innymi suszonymi owocami

      Usuń