Ostatnio praktycznie codziennie na śniadanie zajadam się różnymi wersjami owsianki. Zwykle dodaję dowolny owoc, np. banana, gruszkę czy jabłko i garść orzechowego mixu. Dzisiaj jednak - w ramach zbliżających się świąt - przygotowałam owsiankę inną niż zwykle, z dodatkiem przyprawy do piernika i anyżu. Powstał pyszny, wielki śniadaniowy piernik, do którego na pewno będę wracać :)
Składniki na porcję:
- Mleko (krowie lub dowolne roślinne) - szklanka
- Płatki owsiane - 5 łyżek
- Przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki
- Gwiazdka anyżu - 1/2 sztuki (opcjonalnie)
- Banan - 1/2 sztuki
- Rodzynki - łyżeczka
- Świeżo zmielone siemię lniane - łyżeczka
- Orzechy włoskie - łyżeczka
- Orzechy laskowe - łyżka
Sposób przygotowania:
- Do mleka oddaj płatki owsiane, przyprawę oraz gwiazdkę anyżu.
- Owsiankę zagotuj i gotuj do uzyskania oczekiwanej gęstości.
- Wyjmij gwiazdkę anyżu i przelej do miseczki - dodaj pozostałe składniki.
Wartość odżywcza pierniczkowej owsianki:
- Energia: 492 kcal
- Białko: 18g
- Tłuszcz: 19g
- Węglowodany: 61 g
- Błonnik pokarmowy: 6g
- Cholesterol: 18,4mg
Pierniczkowa owsianka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;
te wszystkie bakalie! niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie! ;)
OdpowiedzUsuńTyle pyszności w jednej owsiance! Na pewno wyśmienita i na pewno też taką zrobię :)
OdpowiedzUsuńOwsianka na wypasie! :)
OdpowiedzUsuńCudowne połączenie <3 Ja dzisiaj miałam taką korzenną jaglankę, którą pokazałam na swoim blogu (http://iwonka-bloguje.blogspot.com) :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne zdjęcia <3
OdpowiedzUsuńRewelacja. Takie połączenie świetnie sprawdza się również z kaszą jaglaną.
OdpowiedzUsuńTaka owsianka z dużą ilością cynamonu to po prostu bajka! :)
OdpowiedzUsuńOwsianka wygląda świetnie! Często polecam również łyżkę miodu, który w owsiance sprawdzę się wyśmienicie!;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje przepisy! Nieustannie mnie inspirują :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńMam pewną wątpliwość dotyczącą wyboru płatków owsianych do przygotowywania porannych owsianek. Mogłabyś wyrazić swoją opinię dotyczącą górskich i zwykłych? Czy jest jakaś różnica między nimi? Które się wykorzystuje jeśli chodzi o właściwości zdrowotne i wpływ na funkcjonowanie organizmu? Bardzo proszę o odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńP.S. Uwielbiam Twoją stronę, która jest niejednokrotnie inspiracją do podejmowania eksperymentów kulinarnych i pracy nad sobą :)
Szczerze mówiąc to chyba nie ma jakiejś wielkiej różnicy między górskimi a tymi zwykłymi (być może jest to nawet to samo). Najważniejsze, aby unikać płatków błyskawicznych, bo te są już bardziej przetworzone.
UsuńDziękuję i pozdrawiam! :)
Unikam jak mogę tych płatków błyskawicznych. Nie dość, że niedobre to jeszcze droższe i niezdrowe.
OdpowiedzUsuńświetny przepis na owsiankę - u mnie do niedawna dodatki ograniczały się do suszonych owoców i banana. a co do płatków błyskawicznych, to także radzę ich unikać - są raczej niesmaczne i co ważniejsze z niezdrowymi dodatkami.
OdpowiedzUsuńowsianka jest pyszna.
OdpowiedzUsuńowsianka jest pyszna.
OdpowiedzUsuń