Sałatka z ryżem, mozzarellą i czarnym sezamem (dobra do lunchboxa) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/11/12

Sałatka z ryżem, mozzarellą i czarnym sezamem (dobra do lunchboxa)


Ostatnio coraz częściej przygotowuję takie bardziej treściwe sałatki. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a od razu można zaplanować posiłek na kolejny dzień. Jedną porcję jemy wieczorem na kolację, a drugą zabieramy w pudełku do pracy. Nic prostszego! 


Składniki na 3 - 4 porcje:

  • Brązowy ryż - 100g
  • Ser mozzarella - kula 120g
  • Czarny sezam - 2 łyżki 
  • Czerwona papryka - sztuka
  • Zielony groszek - 6 łyżek
  • Czerwona cebula - 1/2 sztuki
  • Bazylia świeża lub suszona
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - do smaku
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  • Ryż ugotuj w delikatnie osolonej wodzie.
  • Ser i paprykę posiekaj w kostkę, cebulę w pióra.
  • Groszek ugotuj w wodzie (chwila od zagotowania wody).
  • Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.

Wartość odżywcza porcji sałatki (1/4 całości):

  • Energia: 284 kcal
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcz: 15 g
  • Węglowodany: 23 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g
  • Cholesterol: 24,5 mg


Sałatka jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

8 komentarzy:

  1. Wygląda tak lekko, kolorowo i pysznie(i ten groszek!) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym najlepiej zastąpić czarny sezam? Nie było u mnie w sklepie a nigdy nie jadłam więc nie wiem jaki ma smak. Uwielbiam Twoje przepisy i artykuły. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć zwykłego sezamu :)

      Dziękuję i pozdrawiam!

      Usuń
    2. Wyszła bardzo dobra jak wszystko z Twoich przepisów.

      Usuń
  3. Czy czarny sezam trzeba prażyć?

    OdpowiedzUsuń