Pomidorowy gulasz z fasolą | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/11/21

Pomidorowy gulasz z fasolą


Rozgrzewający i pożywny gulasz z dodatkiem czerwonej fasoli. Podałam z brązowym ryżem, ale świetnie sprawdzi się z dodatkiem dowolnej kaszy czy makaronu ;)


Składniki na 5 porcji:

  • Czerwona fasola konserwowa - puszka lub szklanka ugotowanej
  • Cebula - 2 sztuki
  • Marchew - sztuka
  • Korzeń pietruszki - sztuka
  • Papryka czerwona - sztuka
  • Pieczarki - kilka sztuk
  • Pomidory w puszce - 2 puszki
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Sól, pieprz, płatki ostrej papryki, chilli

Sposób przygotowania:

  • Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na oleju.
  • Do cebuli dodaj posiekane pieczarki - smaż przez chwilę.
  • Następnie dodaj starte na grubych oczkach marchew i pietruszkę oraz posiekaną w kostkę paprykę. Smaż przez kilka minut.
  • Po tym czasie dodaj odsączoną i opłukaną pod wodą fasolę oraz pomidory.
  • Całość duś aż warzywa będą miękkie. Na koniec dopraw do smaku.



Wartość odżywcza porcji gulaszu z fasolą:

  • Energia: 185 kcal
  • Białko: 11,4 g
  • Tłuszcz: 3,5 g
  • Węglowodany: 26,7 g
  • Błonnik pokarmowy: 11 g
  • Cholesterol: 0 mg


Pomidorowy gulasz z fasolą jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

15 komentarzy:

  1. Naprawde pyszne!!! Zrobilam dzisiaj, tyko bez papryki za ktora nie przepadam i podalam z kasza gryczana. Pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne. Moje smaki! Dodałam dużooo przypraw!
    POLECAM!
    Podałam z kaszą jaglaną, bo moje dziewczynki taką kaszę lubią najbardziej. Było smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm.. już mi ślinka leci;-D choć przepis całkiem znajomy, bo z dziewczyną (moja mistrzyni od przypraw) robimy podobne danie tylko z dodatkiem ząbka czosnku, ziół prowansalskich (jak kto lubi), imbiru, bo świetnie pasuje do ostrej papryki no i kukurydzy z puchy;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też do takich dań dodaję zwykle co mam w lodówce :)

      Usuń
  4. A do kaszy jaglanej tez moze byc?

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pyszne dzisiaj zrobilam pychotka 3 dzien

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne letki obiadek smaczny i letki znam wersje z miesem mielonym.

    OdpowiedzUsuń
  7. Gulasz przepyszny i do tego jeszcze ryż brązowy. Normalnie obiad idealny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Olej rzepakowy mogę zastąpić oliwą z oliwek?

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam. Od niedługiego czasu śledzę twój blog. Dopiero niedawno się z nim spotkałam i powiem szczerze, że podobają mi się twoje przepisy chociaż ciężko mi jest wykorzystać je u siebie w domu. A wszystko przez moje pociechy, których kubki smakowe są bardzo "wymagające" (najchętniej jadłyby tylko słodycze) oraz mężczyzna, dla którego nie ma obiadu bez tzw. schabowego. I tylko ja sama w tym boju o zdrowe odżywianie :). Ale mam nadzieję, że to się niedługo zmieni.
    A teraz tak w sumie z innej półki bo strasznie się rozpisałam. Chciałam się dowiedzieć czy to prawda, że pomidory z puszki są szkodliwe? Ponieważ bardzo dużo przepisów dodajesz właśnie z ich dodatkiem a wyczytałam gdzieś w internecie, że puszki są wykonane ze szkodliwego tworzywa i to wszystko przenika właśnie do pomidorów... Jak to z tym jest? Chciałabym się tego dowiedzieć, ponieważ kocham pomidory i mogłabym je dorzucać do każdego obiadu a że zbliża się okres zimowy także od razu ceny automatycznie pójdą w górę.
    Przepraszam za tak rozległy komentarz i pozdrawiam :) Bardzo przyjemny blog.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!

      Pomidory w puszce są absolutnie nieszkodliwe ;)

      Jeśli puszki nie są podgrzewane czy uszkodzone mechanicznie (wgniecione) to BPA nie przechodzi do produktu. Potwierdzają to badania: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Migration+of+bisphenol+A+into+canned+tomatoes+produced+in+Italy%3A+dependence+on+temperature+and+storage+conditions.

      Usuń
    2. Bardzo mnie to cieszy i po raz kolejny przekonuję się, że "rewelacje" pisane w internecie są zupełnie bezpodstawne i tym samym błędne.
      Dzięki jeszcze raz :) i mam nadzieję, że znajdę tutaj jeszcze więcej ciekawych przepisów :) Pozdrawiam

      Usuń