Pęczak z łososiem na obiad w domu i do pracy | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/11/10

Pęczak z łososiem na obiad w domu i do pracy


Porządny i bardzo zdrowy obiad? Oczywiście pęczak z łososiem! Gwarantuję, że nie będziecie głodni przez długi czas. Zamiast pęczaku można użyć innej kaszy czy ryżu brązowego. Obiad można zapakować także do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno :)


Składniki na porcję:

  • Kasza jęczmienna pęczak - 5 płaskich łyżek (70g)
  • Łosoś (filet lub dzwonko) - ok. 80g
  • Zielony groszek mrożony - 4 łyżki 
  • Czerwona papryka - 1/2 sztuki
  • Czerwona cebula - 1/4 sztuki
  • Nasiona słonecznika - łyżeczka
  • Natka pietruszki
  • Oliwa z oliwek - łyżka
  • Musztarda Dijon - 1/2 łyżeczki
  • Sok z cytryny - łyżka
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  • Kaszę ugotuj w delikatnie osolonej wodzie.
  • Łososia oprósz solą i pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Ugotuj na parze.
  • Groszek ugotuj w wodzie (dosłownie minuta od zagotowania wody).
  • Paprykę i cebulę posiekaj.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.

Wartość odżywcza pęczaku z łososiem:

  • Energia: 598 kcal
  • Białko: 29 g
  • Tłuszcz: 25 g
  • Węglowodany: 63 g
  • Błonnik pokarmowy: 10 g
  • Cholesterol: 56 mg


Pęczak z łososiem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

18 komentarzy:

  1. A czy mogłabyś napisać orientacyjny czas gotowania łososia? Żeby nie "spróchniał"...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas gotowania zależy od grubości ryby. Średnio gotuje się 15 minut :)

      Usuń
  2. Mniam uwielbiam łososia. Czy można go upiec zamiast gotować?

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne wyszło, dodałam jescze pestki dyni uprazone na suchej patelni

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy ta porcja nie jest za duża?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy dla kogo ;) Oczywiście można zmniejszyć porcję.

      Usuń
  5. Czy mozna zamiast peczaku uzyc kaszy jaglanej i z papryki obrac skore dla diety lekkostrawnej?
    Przepis jest super i nie wiem czy moge go wykorzystac.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak najbardziej, wtedy też pomijamy cebulę

      Usuń
  6. Kobieto! Jesteś cudowna! Wreszcie znalazłam inspiracje na to, żeby odżywiać się zdrowo i z głową! I wreszcie znalazłam zdrowe przepisy, które pokochał mój mąż :)

    A ten przepis to nasz ulubieniec!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :D
      Po takim komentarzu od razu przyjemniej się pracuje :)

      Miłego dnia!

      Usuń
  7. Pyszne danie ale przeraziło mnie te 600 kcal :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porcja jest naprawdę duża. Proponuję dać 50g kaszy i obniży się wówczas kaloryczność.

      Usuń
  8. Z powodu braków w spiżarni pęczak zastąpiony bulgurem, zamiast groszku trochę brokułów gotowanych na parze, ale i tak wyszło pysznie :-) świetny przepis, świetny blog, fajne, lekkie i smaczne dania!

    OdpowiedzUsuń