Moje pierwsze spotkanie z fasolą mung zaowocowało takim oto pasztetem ;) Wykorzystuje się ją podobnie jak zwykłą białą fasolę, przy czym wymaga zdecydowanie krótszego czasu gotowania (ok. 20 - 30 minut).
Z fasoli mung można przyrządzić wiele ciekawych potraw poczynając od past i pasztetów na kanapki, poprzez obiadowe kotleciki, a kończąc na wegańskich gulaszach. Koniecznie spróbujcie, tym bardziej, że ta drobniutka fasola jest bardzo zdrowa i pożywna!
Składniki na keksówkę (dł. 22 cm):
- Fasola mung - 1,5 szklanki
- Cebula - 2 sztuki
- Czosnek - 2 ząbki
- Pieczarki - 6 sztuk
- Marchew - sztuka
- Pietruszka (korzeń) - mała sztuka
- Seler (korzeń) - mały kawałek
- Olej rzepakowy - łyżka
- Jaja - 4 sztuki
- Natka pietruszki - 1/2 pęczka
- Cząber - 1 - 2 łyżeczki
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Namoczoną fasolę ugotuj w wodzie do miękkości (ok. 20 minut) i zmiel w maszynce lub zmiksuj dokładnie blenderem na gładką masę.
- Na łyżce oleju podsmaż posiekane w kostkę cebulę, czosnek i pieczarki.
- Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na grubych oczkach (ja używam malaksera) i dodaj do cebuli - smaż przez kilka minut.
- Zawartość patelni przełóż do zmiksowanej fasoli, dodaj jaja, natkę pietruszki i przyprawy - dokładnie wymieszaj.
- Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam sylikonowej, gdzie papier nie jest konieczny) i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 1 godzinę
Wartość odżywcza grubego plastra pasztetu (1/12 keksówki):
- Energia: 130 kcal
- Białko: 9,5 g
- Tłuszcz: 3 g
- Węglowodany: 22 g
- Błonnik pokarmowy: 6 g
- Cholesterol: 72 mg
Pasztet z fasoli mung jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
a właśnie zabieram się od kilku dni do zrobienia zdrowego pasztetu i nie byłam zdecydowana, czy może z kaszy jaglanej, czy z soczewicy... ale Twój pasztet prezentuje się tak rewelacyjnie, że chyba rzeczywiście postawię na fasolę mung! :)
OdpowiedzUsuńJeżeli bym była szczęśliwą posiadaczką tejże fasoli, to z pewnością ten pasztet by się znalazł na moich kanapkach :)
OdpowiedzUsuńIdealnie kompunuje się z tą czerwoną cebulą :D Polecam!
OdpowiedzUsuńPewnie dobry na ciepło i na zimno :)
OdpowiedzUsuńJaja mają być surowe czy ugotowane ?? Pierwszy raz eobie dlatego nie wiem :)
OdpowiedzUsuńJaja mają być surowe czy ugotowane ?? Pierwszy raz eobie dlatego nie wiem :)
OdpowiedzUsuńSurowe :)
UsuńCzy można użyć innej fasoli np.Jaś.....? Nie mogę kupić fasoli mug:(
OdpowiedzUsuńMożna, tylko proponuję mniej, ok. 1 szklanki suchej, ponieważ bardziej zwiększa swoją objętość podczas gotowania :)
UsuńCzy ta fasolę Jaś trzeba męczyć cała noc? Chciałabym spróbować tego przepisu.
OdpowiedzUsuńPrzepyszny, szybko i łatwo się robi - po prostu bajka. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńA może być fasola z puszki?
OdpowiedzUsuńtak ;)
UsuńCzy można zrobic go bez użycia jaj? Co można użyć w zamian?
OdpowiedzUsuń