Wegańskie curry z "żółtym" kalafiorem | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/09/16

Wegańskie curry z "żółtym" kalafiorem

Wegańskie curry

Dzisiaj mam dla Was przepis na lekki wegański obiad. Dodatek cieciorki sprawia, że posiłek jest również świetnym źródłem białka.

 

 

Składniki na 3 porcje:

  • Kalafior - 1/2 sztuki
  • Cebula - 2 sztuki
  • Czosnek - ząbek
  • Pomidory w puszce (krojone) - puszka
  • Ugotowana ciecierzyca - 6 łyżek
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Woda - 1,5 szklanki
  • Kurkuma - łyżeczka
  • Mielony imbir - 1/2 łyżeczki
  • Cynamon - 1/4 łyżeczki
  • Mielona kolendra - łyżeczka
  • Sok z cytryny - łyżka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:


  • Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę - podsmaż na oleju rzepakowym razem z przyprawami.
  • Dodaj kalafiora podzielonego na różyczki, wodę oraz pomidory w puszce.
  • Duś wszystko aż kalafior będzie miękki, ale chrupiący. 
  • Na koniec dodaj ugotowaną ciecierzycę i dopraw jeszcze do smaku sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
  • Curry podawaj z ryżem brązowym lub paraboiled ugotowanym z dodatkiem kurkumy.


Wartość odżywcza curry z kalafiorem i ryżem brązowym (50g):

  • Energia: 342 kcal
  • Białko: 11,4 g
  • Tłuszcz: 7,5 g
  • Węglowodany: 68 g
  • Błonnik pokarmowy: 12 g
  • Cholesterol: 0 mg


Curry z kalafiorem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

14 komentarzy:

  1. Wow ... świetne danie !!! Przepysznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, na pewno wypróbuję, dobrze się sprawdzi jako obiad do pracy.

    OdpowiedzUsuń
  3. na samą myśl o tym curry robię się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna opcja :) Myślę, że nada się również na kolację lub na zimno jako lunchbox do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny wegański przepis, myślę, że skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszelkiego rodzaju curry, a jako że ostatnio staram się ograniczyć mięso, bardzo chętnie skuszę się na curry z kalafiorem! :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Z wielką przyjemnością zjadłabym taki obiad. Ba, nawet porcje innych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy mozna użyć ciecierzycy z puszki?:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis! Muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dowiedziałem się niedawno że pomidory w puszcze, jak inne "puszkowane" zawierają szkodliwe BPA, co o tym myśleć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma obaw. Jeśli puszki nie są podgrzewane czy uszkodzone mechanicznie (wgniecione) to BPA nie przechodzi do produktu. Potwierdzają to badania: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Migration+of+bisphenol+A+into+canned+tomatoes+produced+in+Italy%3A+dependence+on+temperature+and+storage+conditions.

      Usuń