Pyszne pęczotto pełne witamin i minerałów | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/11/21

Pyszne pęczotto pełne witamin i minerałów

Składniki na 3 porcje:

  • Kasza pęczak - szklanka
  • Pieczarki - 300 g
  • Cebula - 2 sztuki
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cukinia - sztuka
  • Marchew sztuka
  • Natka pietruszki
  • Bulion (doprawiony wywar z warzyw lub warzywno - drobiowy) - ok. 1 litra
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Przyprawy: sól i pieprz
  • Starty parmezan - opcjonalnie 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę, pieczarki i czosnek obieramy i siekamy w kosteczkę - dusimy na 2 łyżkach oleju rzepakowego.
  • Kaszę opłukujemy i dodajemy do podsmażonej cebuli i pieczarek - przez 3 minuty podsmażamy mieszając co chwilkę.
  • Na patelnię wlewamy pierwszą chochelkę bulionu - mieszamy co jakiś czas. Gdy kaszą "wchłonie bulion" dolewamy następną i tak za każdym razem aż kasza będzie odpowiednio miękka ;)
  • Między drugą a trzecią chochlą do kaszy dorzucamy startą posiekaną cukinię i marchew.
  • Na koniec dorzucamy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. Kto ma pod ręką parmezan również dodaje ;)

 

Wartość porcji pęczotto z warzywami:

  • Energia: 489 kcal
  • Białko: 27,7 g
  • Tłuszcz: 20 g
  • Węglowodany: 49 g
  • Błonnik pokarmowy: 10 g
  • Cholesterol: 68 mg


Pęczotto z warzywami jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku;
  • Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

19 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie proste dania :)
    Czy będzie można spodziewać się na blogu jakiś odchudzonych wersji świątecznych potraw i wypieków? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę rzucać pomysły! Zobaczymy co da się zrobić - czekam na nowy aparat więc na pewno będę więcej działać w kuchni i więcej wstawiać przepisów ;)

      Usuń
    2. Chętnie zobaczyłabym jakieś przepisy na dietetyczne ciasteczka/pierniczki :)

      Usuń
    3. Pierniczki będą na pewno ;) Już robiłam w tamtym roku ale jakoś tak wyszło, że w końcu nie wstawiłam na bloga.

      Usuń
  2. Narobiłaś mi ochotę na taki pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam jak pysznie i jaki świetny ten Twój blog dodaję do obserwowanych i będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Może wypróbuję ten przepis, ale jest kilka na Twoim blogu, które zrobię na pewno! :) Tarta bananowa (plus, że bez użycia piekarnika!), dietetyczny kebab i pasta tuńczykowa pójdą w ruch jako pierwsze! Dodajesz świetne przepisy na pewno będę wpadać częściej :) Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam! Daj znać jak wyszły potrawy :)

      Usuń
  5. A zamieściłabyś kiedyś przepis na dobry bulion? Mam na myśli proporcje. Bo domyślam się, że niewskazane jest pomaganie sobie kostkami rosołowymi itp.? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kostek rosołowych zdecydowanie unikamy ;)

      Usuń
  6. To u mnie dziś na obiad! Szybko się robi, smak rewelacja. Pęczak najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,również gratuluję bloga.Korzystam z niego bardzo często. Potrawy podane przez Panią wszystkim smakują. Czy mogę mieć nadzieję na przepisy z bobu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak przyjdzie sezon to na pewno coś pomyślę :)

      Póki co bób wpadł mi do takiej sałatki: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2014/07/bob-wyladowa-w-saatce-z-feta.html

      Dziękuję za miły komentarz!

      Usuń
  8. Pęczotto wyszło znakomite, pychota obiadek, wypróbowaliśmy z mamą kilka już przepisów z tego boga:) wszystkie bardzo nam smakowały Dzięki Paulinko

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszło pyszne, ale mam pytanie - skąd się wzięła aż tak duża kaloryczność? Ważąc i licząc wyszło mi maks. 350kcal. Ile g kaszy przypada np na porcję?

    OdpowiedzUsuń