Sałatka z kurczakiem i lekkim sosem musztardowym | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/06/25

Sałatka z kurczakiem i lekkim sosem musztardowym

Lekki sos sałatkowy

 Składniki na porcję:

  • Mix sałat - duża garść
  • Papryka - 1/4 sztuki
  • Pomidorki koktajlowe - kilka sztuk
  • Rzodkiewka - kilka sztuk
  • Pierś z kurczaka - ok. 100 g (1/2 sztuki)
  • Przyprawy do smaku: sól, curry, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie

Dip musztardowy:
  • Jogurt naturalny - łyżka
  • Musztarda - do smaku
  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

Sposób przygotowania:

  • Warzywa myjemy, siekamy i układamy na sałacie.
  • Pierś z kurczaka nacieramy dużą ilością przypraw (najlepiej uczynić to co najmniej na godzinę przed podaniem sałatki).
  • Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20 minut w 180˚C.
  • Upieczoną pierś kroimy w plastry, które układamy na sałatce.
  • Sałatkę polewamy sosem musztardowym. 

 

 

Wartość odżywcza sałatki z kurczakiem:

  • Energia: 160 kcal
  • Białko: 25 g
  • Tłuszcz: 2,8 g
  • Węglowodany: 11 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,2 g
  • Cholesterol: 60 mg


Sałatka z kurczakiem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B2, B6, B12, PP;
Dip musztardowy

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

9 komentarzy:

  1. mmm... kurczak wygląda bardzo smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny sposób na obiadek :))) uwielbiam kurczaka z sałatką, sosik też na pewno pyszny :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie: jak to jest z pieczeniem w naczyniach żaroodpornych? Kiedyś koleżanka mi powiedziała, że na dnie takich naczyń zawsze musi być pewna ilość płynu bo inaczej naczynie pęknie. Czy tak naprawdę jest czy można po prostu położyć mięso w naczyniu i je upiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najczęściej piekę bez dodatku wody i nic się nie dzieję ;) Poza tym mięsa ma samo w sobie spore ilości wody.

      Usuń
  4. Sałatka bardzo smaczna i sycąca. Warta uwagi jest również pierś z kurczaka robiona wg tego przepisu - wychodzi soczysta i bardzo aromatyczna. Naprawdę polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy mięso ma być przykryte pokrywką czy może być pieczone bez? ;)

    OdpowiedzUsuń