Paulina Styś-Nowak dnia 2013/05/12

Owsiane placuszki z miętowym akcentem

Racuchy bananowePlacuszki są przepyszne, delikatne, słodkie i bardzo proste w przygotowaniu. Na pewno często będę do nich wracać - zwłaszcza latem gdy będą truskawki, jagody, maliny :) Chociaż placuszki są równie świetne bez żadnych dodatków - ze spokojem można zapakować je w torebkę i zjeść w pracy lub szkole.

Składniki na 6 - 8 placuszków:

  • Płatki owsiane - szklanka
  • Siemię lniane - dwie łyżki
  • Banan (dojrzały) - sztuka
  • Mleko (może być roślinne) - 1/2 szklanki
  • Daktyle suszone - 5 sztuk
  • Olej rzepakowy - do posmarowania patelni

Dodatki - jakie dusza zapragnie, u mnie:
  • Kiwi
  • Żółty melon
  • Świeża mięta


Sposób przygotowania:

  • Składniki na ciasto wrzucamy do blendera i miksujemy przez jakieś 2 - 3 minut (ciasto jest dosyć gęste).
  • Patelnie teflonową lub ceramiczną smarujemy odrobiną oleju rzepakowego - nakładamy łyżką ciasto i lekko rozpłaszczamy formując mały placuszek.
  • Placuszki smażymy z obu stron na rumiany kolor i gotowe!
  • Podajemy same bądź z ulubionymi dodatkami.

Wartość odżywcza jednego placuszka owsianego (bez dodatków):

  • Energia: 90 kcal
  • Białko: 2,9 g
  • Tłuszcz: 1,9 g
  • Węglowodany: 16,9 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,5 g
  • Cholesterol: 0 mg


Owsiane placuszki są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6;
Racuszki owsiane























Placuszki bez tłuszczu

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

19 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo uroczo:) tylko zastanawiam się gdzie szukać mięty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W warzywniaku albo większych sklepach będzie bez problemu :)

      Usuń
  2. Właśnie mam zamiar kupić sobie wreszcie blender!
    Przepis bardzo mi się spodobał, bo zawiera on w sobie wszystkie składniki, które lubię! :)

    ps. bardzo mi się podoba Twój blog i chętnie dołączam do Twoich fanów :)) ja miałam Ciebie w moim kręgu (czy Ty mnie :) ), ale nie kumam zbytnio o co w tym biega i teraz dopiero ustawiłam tych tradycyjnych obserwatorów, będzie mi bardzo miło Cię gościć.
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi również bardzo miło :)

      Zapraszam do próbowania innych przepisów oraz czytania artykułów na cojesc.net :)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Pyszności :)Bardzo fajny blog i super przepisy :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Można zastąpić czymś banana, bo akurat nie mam w domu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banan jest tutaj kluczowym elementem, choć można próbować ze zmiksowanym jabłkiem, ale będą mniej słodkie :)

      Usuń
  5. A czy można zastąpić czymś siemię lniane i daktyle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Siemię lniane można pominąć, a daktyle można zastąpić innymi słodkimi suszonymi owocami (np. śliwkami, morelami).

      Usuń
  6. Witam serdecznie,

    na pewno będę korzystać z przepisów na stronie :) rewelacja!

    Mam tylko jedno pytanie, wartość kaloryczna jest obliczona na jednego placka, ale w przypadku gdy z porcji wychodzi 6, czy 8 placków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!

      Pewnie uśredniłam i podałam na porcję 7 placków ;)

      Usuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie! Polecam także http://misioszuszki.blogspot.com/search/label/Kuchnia

    OdpowiedzUsuń
  8. czy mozna uzyc zamiast oleju rzpakowego, oleju kkokosowego? <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Pani Paulinko wygladaja cudnie i pewnie tak smakuja... akurat moje smaki mniam, ale zastanawiam sie czy to by mozna bylo zjesc na kolacje..?czy moze za duzo weglowodanow no i smazony produkt jednak.
    W sumie nie ma pani zadnych przepisow na kolacje. Co pani poleca na kolacje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na kolację polecam przede wszystkim sałatki: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/p/salatki.html

      :)

      Usuń
  10. Jeśli użyję mąki owsianej to również szklanka?zamiast oleju rzepakowego może być kokosowy? 😊

    OdpowiedzUsuń