Quinoa na słodko: waniliowo - owocowo | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/04/21

Quinoa na słodko: waniliowo - owocowo

Quinoa waniliowo - owocowa

 

Składniki na trzy porcje:

  • Komosa ryżowa (quinoa) - 1/2 szklanki (dobrze opłukanej)
  • Mleko 1,5 - 2% - 1 i 1/4 szlanki
  • Cukier - łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Serek waniliowy - 3 łyżki
  • Ananas (świeży!) - dwa plastry
  • Winogrono czerwone - kiść
  • Orzechy włoskie (posiekane) - łyżka


Sposób przygotowania:


  • Zagotowujemy mleko z odrobiną cukru - gdy będzie się gotować dodajemy opłukaną komosę ryżową - gotujemy ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Ugotowaną komosę lekko studzimy - mieszamy z serkiem.
  • Nakładamy na przemian komosę z pokrojonymi owocami.
  • Całość oprószamy orzechami włoskimi.
*Deser dobrze jest podawać od razu po przygotowaniu, ponieważ owoce puszczają soki.


Deser z komosy ryżowej
Wartość odżywcza porcji waniliowej quinoi z owocami:

  • Energia: 235 kcal
  • Białko: 8,9 g
  • Tłuszcz: 4,5 g
  • Węglowodany: 42 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,8 g
  • Cholesterol: 6,75 mg



Komosa waniliowa z owocami jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

2 komentarze: