Babka drożdżowa z kawałkami czekolady i suszonym agrestem | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/04/13

Babka drożdżowa z kawałkami czekolady i suszonym agrestem

Drożdżówka z kawałkami czekolady

 

Składniki:

  • Mąka pszenna graham (typ 1850) - dwie szklanki
  • Mąka pszenna jasna - dwie szklanki
  • Drożdże (świeże) - 25 g
  • Jogurt naturalny - szklanka
  • Mleko - pół szklanki
  • Olej rzepakowy - 6 łyżek
  • Cukier - 6 łyżek
  • Cukier waniliowy (nie wanilinowy!) - łyżka
  • Gorzka czekolada - pół tabliczki
  • Suszony agrest (niesiarkowany) - pół szklanki - namoczony wcześniej w wodzie z dodatkiem miodu lub cukru
  • Sól - szczypta
  • Cukier puder (do posypania) - opcjonalnie


Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy zaczyn – do letniego mleka (całej ilości z przepisu) dodajemy 4 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże – pozostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
  • Do miski wsypujemy obie mąki – dodajemy pozostałe składniki (oprócz czekolady i agrestu) włącznie z zaczynem i solą – mieszamy łyżką, a następnie wyrzucamy na stolnicę i wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta.
  • Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (co najmniej na godzinę).
  • Czekoladę kroimy w dosyć grubą kostkę. Z agrestu odlewamy roztwór wody i miodu – owoce oprószamy mąką.
  • Ciasto delikatnie wyrabiamy z dodatkiem czekolady i agrestu – przekładamy do formy na babkę (ja posiadam formę silikonową więc nie muszę jej natłuszczać, w innym przypadku konieczne jest natłuszczenie formy olejem) – ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy co najmniej na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Babkę pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 50 minut.
  • Po wyjęciu z formy możemy (aczkolwiek nie musimy) oprószyć ją cukrem pudrem.


Wartość odżywcza porcji babki drożdżowej (1/14 ciasta):

  • Energia: 193 kcal
  • Białko: 5 g
  • Tłuszcz: 6,6 g
  • Węglowodany: 30,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,3 g
  • Cholesterol: 1,87 mg



Babka drożdżowa z kawałkami czekolady i suszonym agrestem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, PP;
Babka drożdżowa

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

10 komentarzy:

  1. mniam!
    bardzo lubię babki, a ta wygląda imponująco ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy się jeszcze z suszonym agrestem nie spotkałam, zaintrygowałaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również pierwszy raz miałam do czynienia z suszonym agrestem :)

      Usuń
  3. Paulinka, Twoja babka wygląda rewelacyjnie! a połączenie agrestu z czekoladą brzmi świetnie :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. czy zamiast mąki graham można dać orkiszową lub żytnią?

    OdpowiedzUsuń
  5. A zamiast agrestu czego można dodać? I jeszcze pytanie o pani książkę czy znajdę w niej przepisy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć. Tak, są także przepisy :)

      Usuń
  6. Czy zamiast oleju rzepakowego mogę użyć oleju kokosowego?

    OdpowiedzUsuń