Pyszny pasztet z cieciorki | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/02/19

Pyszny pasztet z cieciorki

Smaczny, wilgotny, idealny do smarowania :) Samo zdrowie, bez dodatku konserwantów, tony tłuszczu, skórek, MOMu i rozmaitych wypełniaczy - kto spróbuje ten nigdy więcej nie sięgnie po sklepowe pseudo pasztety! 


Składniki na keksówkę:

  • Ciecierzyca (sucha) - 1 i 1/2 szklanki
  • Marchew - dwie sztuki
  • Pietruszka - sztuka
  • Seler - kawałek
  • Cebula - sztuka
  • Czosnek - dwa ząbki
  • Jajo - sztuka
  • Kasza manna - dwie łyżki
  • Olej rzepakowy - dwie łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - 4 łyżeczki
  • Nasiona słonecznika - dwie łyżki
  • Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ostra papryka, curry

Sposób przygotowania:

  • Dzień wcześniej moczymy ciecierzycę.
  • Gotujemy ciecierzycę do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i kilku liści laurowych.
  • Marchew, pietruszkę, seler i cebulę gotujemy na parze lub w wodzie przygotowując przy okazji wywar na zupę.
  • Wszystkie warzywa miksujemy za pomocą blendera lub mielimy maszynką – dodajemy jajo, kaszę mannę, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy – mieszamy.
  • Masę przekładamy do keksówki – wierzch posypujemy nasionami słonecznika.
  • Pasztet pieczemy w 180˚C przez ok. 45 minut.

Wartość odżywcza kanapkowej porcji pasztetu z cieciorki:

  • Energia: 70 kcal
  • Białko: 4,3 g
  • Tłuszcz: 2,1 g
  • Węglowodany: 10,1 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,9 g
  • Cholesterol: 10,8 mg



Pasztet z cieciorki jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, magnezu;
  • Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1;


P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

38 komentarzy:

  1. Bardzo fajny ten twój pasztecik i do tego jaki piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Pasztet wygląda zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyłącam się do zachwytów nie tylko nad wyglądem, ale i nad pomysłem na zdrowy dodatek do kanapki. Mszę spróować mężowi przemycić takie zdrowe cudo zamiast nieszczęsnej szynki poganianej majonezem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały!!! Muszę zrobić, koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałam okazję dzisiaj skosztować i naprawdę polecam. Na kanapce z sałatą i kiełkami smakuje idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja do tej pory robiłam pasztet z soczewicy . Następnym razem zrobię koniecznie ten z cieciorki wg twojego przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko sobie dziś przygotowałam, jutro rano pozostaje tylko włożyć do piekarnika :D. Zastanawiam się tylko, czy taki pasztecik można zamrozić. Ktoś próbował?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę, że jak najbardziej można :)

      Usuń
  8. Zrobiłam, pyszny pasztecik.Piekłam wieczorem, także dziś na śniadanko był już zimny i idealny. Niemniej jednak mój wyszedł chyba ciut bardziej suchy niż Twój na zdjęciu. Następnym razem dodam może więcej przecieru ;)

    Mam pytanie, jak długo mogę trzymać go w lodówce, nie mrożąc?

    Pozdrawiam ;)
    Natka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tydzień spokojnie wytrzyma :)

      Usuń
  9. Wygląda przepysznie i zdrowo! Muszę wziąć się za ten przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pasztet zrobiony. Efekt końcowy - pozytywny, smaczny. ;) http://sledzwsloiku.wordpress.com/2014/02/27/pasztet-z-ciecierzycy-z-warzywami/

    OdpowiedzUsuń
  11. Mama mi upiekła, bardzo smaczny, najlepszy jaki do tej pory jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy zamiast kaszy mannej, mogę użyć jaglanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaglana jest za gruba. W ym przypadku manna ma wchłonąć wodę i związać pasztet. Można dodać bułkę tartą albo zmielone siemię lniane.

      Usuń
  13. Ten pasztet jest absolutnie najlepszy. Trzeba tylko pamiętać, żeby mocno przyprawić, ja dodaję jeszcze kminu rzymskiego, gałki i suszonych liści curry.

    OdpowiedzUsuń
  14. pasztecik jest bardzo smaczny

    OdpowiedzUsuń
  15. cuuudowny z suszonymi pomidorami. rewelacja. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Muszę go powtórzyć właśnie z dodatkiem suszonych pomidorów.

      Usuń
  16. Ciecierzyce też mielić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, po ugotowaniu mielimy z pozostałymi warzywami :)

      Usuń
  17. czy zamiast cieciorki mogę użyć soczewicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Soczewica po zmiksowaniu będzie miała zupełnie inną konsystencję i możliwe, że trzeba będzie dodać więcej kaszy manny lub innego "środka wiążącego" ;)

      Usuń
  18. Piekłam już ten pasztet kiedyś i był po prostu przepyszny :) teraz chcę przejść na weganizm i zastanawiam się czy mogę zastąpić jajko glutkiem z siemieniem lnianym? jeśli nie to czym żeby było dobrze?

    Paulino masz fantastycznego bloga i cudowne przepisy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Glutek powinien wystarczyć ;)

      Pozdrawiam i dziękuję!

      Usuń
  19. Mój pasztecik właśnie się robi :) U Ciebie wygląda bardzo smacznie, mam nadzieje że mi też taki wyjdzie :) Kalorie pasztetu są podane na 100g?? Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaloryczność jest podana na średni plaster na kanapkę (myślę, że ok. 40g).

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  20. Pasztet jest przepyszny. Już wiem co będę piekła do chleba

    OdpowiedzUsuń
  21. Mój pasztecik właśnie trafił do piekarnika, myślę że będzie pyszny ( już sama masa jest smaczna)! Kolejny przepis wypróbowany!

    OdpowiedzUsuń
  22. A czosnek?? Gdzie kiedy dodajemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Wszystkie warzywa miksujemy za pomocą blendera lub mielimy maszynką – dodajemy jajo, kaszę mannę, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy – mieszamy."

      W tym miejscu :)

      Usuń
  23. Potwierdzam, pyszny, nieskomplikowany..polecam

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam serdecznie. Ile Pani czasu gotuje ciecierzyce? Słyszałam wiele skrajnie różnych wersji..Zależy mi żeby wyszła odpowiednia. I jaki Pani wymiar keksówki użyła do tego pasztetu?? Bardzo proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moczę przez kilka - kilkanaście godzin. Później gotuję w świeżej wodzie przez 1 - 1,5 godziny (gdy po spróbowaniu po godzinie jest twardawa to dłużej).

      Keksówka ma dł. 22 cm, szer. 9 cm, wys. 6,5 cm :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  25. Witam,
    Czy mogę zamienić olej rzepakowy na oliwę z oliwek?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń