Razowa tortilla z sezamem | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2012/11/09

Razowa tortilla z sezamem

Składniki na 6 placków:

 

Ciasto:
  • Mąka pszenna razowa (typ 2000) - 1 i 1/2 szklanki
  • Sezam - czubata łyżka
  • Sól - 1/4 łyżeczki
  • Masło - 2 i 1/2 łyżki (35 g)
  • Gorąca woda - 1/2 szklanki


Sposób przygotowania:

  • Do miski wsypujemy mąkę, sól, sezam - wrzucamy pokrojone w kosteczkę masło i całość rozcieramy palcami.
  • Do ciasta wlewamy gorącą wodę, przez chwilę mieszamy widelcem do całkowitego wchłonięcia wody przez mąkę, a następnie zagniatamy (gdy ciasto bedzie zbyt rzadkie i klejące w czasie zagniatania podsypujemy niewielką ilością mąki).
  • Ciasto dzielimy na 6 równych części, z których formujemy kuleczki - przykrywamy je wilgotną ściereczką i odstawiamy na godzinę.
  • Po upływie godziny kulki rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki wielkości patelni (żeby ciasto się nie przyklejało do wałka i stolnicy podsypujemy je mąką - w tym celu użyłam mąki jasnej).
  • Placki smażymy (już bez dodatku tłuszczu) na mocno nagrzanej patelni z obu stron po ok. 30 sekund (zbyt długie smażenie spowoduje, że tortille będą sztywne). 
  • Usmażone tortille układamy na wilgotnej ściereczce, od góry również przykrywamy je wilgotną (a nawet mokrą) ściereczką (dzięki temu nie będą zbyt twarde) - najlepiej podawać je od razu po usmażeniu.


Tortille można podawać z rozmaitymi dodatkami - u mnie były to świeże warzywa, ser feta oraz pieczony kurczak.



Podziękowania dla Ani za pomoc w przygotowaniu trotilli ;)


Wartość odżywcza jednej tortilli z warzywami i pieczonym kurczakiem:

  • Energia: 190 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcz: 7 g
  • Węglowodany: 25 g
  • Błonnik pokarmowy: 4,3 g
  • Cholesterol: 30 mg



Tortilla razowa z kurczakiem i warzywami jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, C, B1, B6, PP, kwasu foliowego;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

18 komentarzy:

  1. Zrobiłam tortille z podanych proporcji. Podzieliłam na 6 ale wyszły bardzo małe. Z tej porcji powinno się robić 4. Smakowo ekstra

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Paulino,

    Czy można składniki na tortillę przemieszać w malakserze? Nie lubię zagniatania;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak (masło wcześniej lepiej rozetrzeć z mąką palcami). Ale w razie co to nie ma dużo zagniatania - składniki łączą się bardzo szybko ;)

      Usuń
  3. Spróbuję odtworzyć przepis, może tym razem mi wyjdzie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie wartości odżywcze ma sama tortilla ? ;
    )

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mogę zamienić Mąkę pszenną razową (typ 2000) na orkiszową razowa ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można pominąć sezam ?

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy z mąki typ graham 1850 mozna zrobic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł bardzo fajny.Taką tortilla napewno jest bardziej wartościową niż ta z KFC. Mam tylko jedno pytanie, jeżeli użyłabym mąki owsianej to czy placki by wyszły?

      Usuń
    2. Myślę,że można spróbować :)

      Usuń
  8. Proszę powiedzieć czym najlepiej zastąpić masło?
    Czy olej ryżowy, oliwa albo olej kokosowy są lepszym rozwiązaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z uwagi na konsystencję w tym wypadku lepszym rozwiązaniem będzie olej kokosowy.

      Usuń
  9. czy mogę dodać ketchup lub sos czosnkowy

    OdpowiedzUsuń