Paulina Styś-Nowak dnia 2012/11/12

Koktajl z mleczkiem migdałowym i bananami

Składniki na cztery porcje:

  • Migdały - 150 g
  • Sok jabłkowy -dwie szklanki
  • Banan - trzy sztuki
  • Nasiona lnu (zmielone) - łyżka

Sposób przygotowania:

  • Migdały zalewamy wodą i pozostawiamy na noc.
  • Migdały osączamy i opłukujemy - wrzucamy do blendera, dodajemy nieco soku z jabłek i miksujemy na gładką masę stopniowo dolewając pozostały sok jabłkowy aż powstanie gęste mleczko migdałowe bez żadnych grudek (mleczko powinno być gładkie i kremowe).
  • Dodajemy nasiona lnu oraz banany i całość miksujemy na gładko (jeżeli koktajl będzie zbyt gęsty rozcieńczamy go jeszcze odrobiną soku jabłkowego).


Wartość odżywcza porcji (szklanka) koktajlu migdałowo - bananowego:

  • Energia: 365 kcal
  • Białko: 9 g
  • Tłuszcz: 20,5 g
  • Węglowodany: 42 g
  • Błonnik pokarmowy: 6,5 g
  • Cholesterol: 0 mg


Koktajl migdałowo - bananowy jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, B6, B2, kwasu foliowego;



Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

2 komentarze:

  1. Świetne połączenie. Nigdy nie próbowałam takiego koktajlu, ale już ląduje na mojej liście rzeczy do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń